Γυναικολογική Υγεία, Υπογονιμότητα, Ενδιαφέροντα Νέα

Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου (PID)- Μια πολύ συχνή αιτία υπογονιμότητας!

  • Συνήθης αιτία τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC (Control Disease Center)

Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο έχουν διαγνωστεί με Φλεγμονώδη Νόσο της Πυέλου (PID), μια συχνά – ασυμπτωματική μόλυνση του αναπαραγωγικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, έκτοπη κύηση και διαρκή κοιλιακό πόνο. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), μόνο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των γυναικών αυτών είναι 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία επίσημης κυβερνητικής έκθεσης.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι εκείνες οι γυναίκες που είχαν σεξουαλικές επαφές με περισσότερους από 10 συντρόφους, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τις γυναίκες με ένα σύντροφο. Συνολικά το 4,4% των γυναικών στην Αμερική έχουν διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.

Οι «ένοχοι» στα περιστατικά φλεγμονώδους νόσου της πυέλου είναι συνήθως τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, χλαμύδια και γονόρροια. Σύμφωνα με το CDC, οι τα χλαμύδια και η γονόρροια είναι, οι πιο συχνά αναφερόμενες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 1,5 εκατομμύριο μολύνσεις από χλαμύδια και 400.000 μολύνσεις γονόρροια αναφέρθηκαν το 2015. Αυτές οι λοιμώξεις συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να μείνουν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Η Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου είναι μια λοίμωξη η οποία εξαπλώνεται στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στις σάλπιγγες και στα υπόλοιπα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όπως και το Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που την προκάλεσε, αλλά η δομική ζημιά που προκαλείται εξαιτίας της νόσου είναι συχνά μη αναστρέψιμη. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της γονιμότητας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 27 Ιανουαρίου, στην περιοδική έκδοση του CDC, Morbidity and Mortality Weekly Report.