Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Χειρουργική Γυναικολογία: Το ιατρικό «θαύμα» του 2014 που γράφτηκε στην ιστορία!

  • Γεννήθηκε το πρώτο μωρό μετά από μεταμόσχευση μήτρας!

Αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη χειρουργική γυναικολογία που θα μείνει στην ιστορία, έγινε πραγματικότητα μέσα στο 2014, μετά από μια δεκαετία ερευνών.

Πρόκειται για τη γέννηση ενός υγιούς μωρού από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας, ένα χρόνο νωρίτερα. Η συγκεκριμένη καινοτομία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet από τον Σουηδό ερευνητή Brännström και τους συνεργάτες του.

H έκβαση ήταν επιτυχής καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδυάστηκαν κι άλλα επιστημονικά «θαύματα» προηγούμενων ετών, τα οποία και σας αναφέρουμε.

1ο Η 35χρονη μητέρα υποβάλεται σε επιτυχή μεταμόσευχη μήτρας, την οποία έλαβε από μία οικογενειακή της φίλη, ηλικίας, 61 ετών.

2ο Η υποψήφια μητέρα ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ώστε να μην απορρίψει το μόσχευμα, ο οργανισμός της.

3ο Η 35χρονη είχε λειτουργικές ωοθήκες κι έτσι το ζευγάρι ακολούθησε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή 11 εμβρύων τα οποία και κρυοσυντηρήθηκαν.

4ο Η πορεία της υγείας της μετά την μεταμόσχευση και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους εξελίχθηκε ομαλά. Έτσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, το οποίο ήταν η εμβρυομεταφορά ενός κρυοσυντηρημένου εμβρύου, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης με επιτυχία.

Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να αγνοούμε το βαθμό δυσκολίας της διαδικασίας της επιτυχούς γονιμοποίησης των ωαρίων της 35χρονης, την κρυοσυντήρηση των εμβρύων και την επιτυχημένη απόψυξή του εμβρύου που τελικά εμφυτεύτηκε στη μεταμοσχευμένη μήτρα της 35χρονης.

5ο Η εγκυμοσύνη ήταν πλέον μια πραγματικότητα και όλο το βάρος του ενδιαφέροντος των επιστημόνων έπεσε στην διατήρηση της. Το έμβρυο κυοφορήθηκε επιτυχώς για 31 εβδομάδες και 5 ημέρες, οπότε και η μητέρα εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω σοβαρής προεκλαμψίας και υποβλήθηκε σε καισαρική τομή.

6ο Ένα υγιές μωρό, βάρους 1775 γραμμαρίων γεννήθηκε και γίνεται το πρώτο μωρό στον κόσμο από μητέρα με μεταμοσχευμένη μήτρα!

7ο Τόσο η μητέρα όσο και το μωρό έκτοτε έχουν μια αδιατάρακτη μεταγεννητική περίοδο!

Ο επιτυχής συνδυασμός λοιπόν όλων αυτών των σύγχρονων θαυμάτων δημιούργησε άλλο ένα, αυτό της γέννησης ενός υγιούς μωρού, από γενετικό υλικό της ίδιας της μητέρας που το κυοφόρησε, έχοντας υποβληθεί προηγουμένως σε μεταμόσχευση μήτρας.

Πάνω απ΄όλα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό συστατικό του κάθε επιστημονικού «θαύματος», που μένει στην ιστορία και τελικά την αλλάζει είναι το όραμα κάποιων ανθρώπων και η πίστη τους σ’ αυτό, που τελικά το κάνει πραγματικότητα! Κανένα επίτευγμα και καμία πρόοδος σε κανένα τομέα δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα, χωρίς πίστη, αγάπη και προσδοκία σ΄ένα καλύτερο αύριο!