Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Εμμηνόπαυση: Τα έντονα συμπτώματα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής οστεοπόρωσης και κατάγματος ισχίου!

Οι έντονες εξάψεις της εμμηνόπαυσης και η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό οστεοπόρωσης και κίνδυνο κατάγματος ισχύου.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η πρώτη μεγάλη μελέτη, που εξετάζει τη σχέση μεταξύ κάποιων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της υγείας των οστών, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τα ευρήματα σύμφωνα με τους ερευνητές υποδηλώνουν ότι γυναίκες που εμφανίζουν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερα προβλήματα με την υγεία των οστών τους, απ΄ότι οι συνομίληκές τους, με πιο ήπια συμπτώματα.

Η μελέτη ανέλυσε τα ιατρικά αρχεία περίπου 23.000 γυναικών από τις ΗΠΑ ηλικίας από 50 έως 79, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης είχαν επίσης πιο αδύναμα κόκκαλα στο λαιμό και τη σπονδυλική στήλη, όπως φάνηκε από τις εξετάσεις οστικής πυκνότητας.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για το θέμα, η βελτίωση της κατανόησης θα βοηθούσε του γιατρούς ώστε να συμβουλεύουν καλύτερα τις γυναίκες για το πως να προστατεύσουν την υγεία των οστών τους.

Οι γυναίκες που έχουν εξάψεις εμμηνόπαυσης και θέλουν να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους, πρέπει να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας το κάπνισμα, και την κατανάλωση αλκοόλ ενώ πρέπει να λαμβάνουν κατόπιν οδηγίας του γιατρού τους, ασβέστιο και βιταμίνη D.