Γυναικολογική Υγεία, Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Τι είναι η έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση και πώς θα την καταλάβετε;

Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Σχεδόν όλες οι εξωμήτριες κυήσεις εντοπίζονται στις σάλπιγγες. Σπάνια μπορεί εντοπισθούν στις ωοθήκες ή σε κάποιο άλλο όργανο μέσα στην κοιλιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης;

Η έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ανώμαλη κολπική αιμορραγία: Αιμορραγία που δεν συμβαίνει κατά το χρόνο της κανονικής περιόδου σας και η οποία μπορεί να είναι ελαφριά ή βαριά.
  • Κοιλιακός πόνος: Ξαφνικός και οξύς πόνος χωρίς ανακούφιση ή πόνος που έρχεται και φεύγει. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο στη μία πλευρά.
  • Πόνος στον ώμο: στο σημείο που ενώνεται με τον βραχίονα, από αίμα που μπορεί να συσσωρευθεί κάτω από το διάφραγμα ανάμεσα στο στήθος και το στομάχι. Αυτό ο πόνος γίνεται αισθητός στον ώμο όταν είστε ξαπλωμένη.
  • Αίσθημα αδυναμίας, ζάλης ή λιποθυμίας: Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της απώλειας αίματος.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν πριν καν αρχίσετε να υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της έκτοπης κύησης;

Η διάγνωση της έκτοπης κύησης μπορεί να γίνει:

  • με γυναικολογική εξέταση
  • με έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του παλμού (χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να σημαίνει εσωτερική αιμορραγία).
  • με υπερηχογράφημα
  • με εξέταση αίματος για την ανίχευση της ορμόνης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG).

Τι θεραπεία υπάρχει για έκτοπη κύηση;

Η θεραπεία της έκτοπης κύησης μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή και με χειρουργική επέμβαση. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η λαπαρασκοπική επέμβαση για την απομάκρυνση του κυήματος.

Μπορεί να επιτευχθεί μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μετά την επέμβαση;

Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και δεν έχουν αφαιρεθεί οι σάλπιγγές σας, είναι πολύ πιθανό να έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη στο μέλλον. Ωστόσο οι γυναίκες που είχαν μια έκτοπη κύηση έχουν περίπου 10% – 15% πιθανότητες να έχουν ξανά έκτοπη κύηση στο μέλλον.