Τα φάρμακα της υπογονιμότητας δεν προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών

Παρά τις ανησυχίες ότι η χρήση φαρμάκων γονιμότητας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας ώστε να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο.

“Ένα σημαντικό μήνυμα είναι ότι οι γυναίκες που πρέπει να χρησιμοποιούν φάρμακα γονιμότητας για να μείνουν έγκυες, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη χρήση αυτών των φαρμάκων,” είπε ο Δρ Albert Asante, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ένας κλινικός συνεργάτης στο τμήμα της αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Να θυμίσουμε πως, έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν για τα φάρμακα γονιμότητας και τον κίνδυνο του καρκίνου, έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Μελέτες, κυρίως στη δεκαετία του 1990, έδειξαν μια αυξημένη πιθανότητα καρκίνου μεταξύ των γυναικών που έλαβαν τα φάρμακα γονιμότητας.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ιατρικές πληροφορίες από 1900 γυναίκες και συνέκριναν 1.028 από αυτές που έπασχαν από καρκίνο των ωοθηκών με 872 γυναίκες της ίδιας ηλικίας χωρίς καρκίνο.

Περίπου 24% των γυναικών που δεν είχαν καρκίνο των ωοθηκών ανέφεραν ότι έκαναν χρήση φαρμάκων γονιμότητας, ενώ περίπου το 17% των γυναικών που είχαν καρκίνο των ωοθηκών, είχαν χρησιμοποιήσει φάρμακα γονιμότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, όπως η ηλικία και η χρήση αντισυλληπτικών, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των δυο ομάδων.

Οι ερευνητές εξηγώντας τα αποτελέσματα της νέας έρευνας σε σχέση με τις παλιότερες που ενοχοποιούσαν τα φάρμακα γονιμότητας, είπαν πως πιθανότατα να οφείλεται στο είδος των φαρμάκων που χορηγούνταν παλιότερα.

Πηγή:
– Mayo Clinic

 

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?