Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν ν΄αυξήσουν τον κίνδυνο θρομοβοεμβολής σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Tα αντισυλληπτικά χάπια θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη τα αντισυλληπτικά θα μπορούσαν να θέσουν τις ασθενείς αυτές σε αυξημένο κίνδυνο για Φλεβική Θρομβοεμβολή.

Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη ο κίνδυνος για μη θανατηφόρα θρομβοεμβολή ήταν δύο φορές μεγαλύτερος μεταξύ των 43.506 γυναικών με διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών που λάμβαναν συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά σε σύγκριση με 43.506 γυναίκες της ομάδας ελέγχου που έπαιρναν αντισυλληπτικά αλλά δεν είχαν το σύνδρομο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην on line έκδοση του Καναδικού επιστημονικού περιοδικού Medical Association Journal. Οσον αφορά στη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών θρομβοεμβολικού επειδοσίου, οι γυναίκες που έπαιρναν ατισυλληπιτικά χάπια με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ήταν περίπου 24 ανά 10.000 άτομα σε σύγκριση με 10,9 γυναίκες χωρίς το σύνδρομο ανά 100.000 άτομα.