Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Ο HPV ενοχοποιείται για ανάπτυξη καρκίνου του λάρυγγα σύμφωνα με νέα έκθεση επιστημόνων

Ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός HPV, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συνδέεται επίσης και με τον πέντε φορές πιο επικίνδυνο καρκίνο αυτό των φωνητικών χορδών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κινέζοι ερευνητές, συνδύασαν τα αποτελέσματα 55 μελετών των δύο τελευταίων δεκαετιών και ανακάλυψαν ότι στο 28% των ατόμων με καρκίνο του λάρυγγα είχαν καρκινικούς ιστούς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Το ποσοστό βέβαια διέφερε σημαντικά ανάλογα με την μελέτη από 0 – 79%, σε αυτούς που είχε διαγνωστεί η μόλυνση.

Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου με επικεφαλής τον Δρ. Xiangwei Li, ανέλυσαν 12 μελέτες συγκρίνοντας καρκινικούς και μη καρκινικούς ιστούς από 638 ασθενείς. Διαπίστωσαν ότι τα δείγματα καρκινικών ιστών από το λαιμό είχαν 5,4 φορές πιθανότητες να είναι θετικά στην HPV λοίμωξη σε σύγκριση με μη καρκινικούς ιστούς.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Infectious Diseases. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τουλάχιστον το ήμιση των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα προσβληθεί από τον HPV, σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αλλά ο ιός καθαρίζεται από το αναοσοποιητικό σύστημα. Αλλωστε μόνο λίγα στελέχη του HPV έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι αν ο εμβολιασμός επεκταθεί σε αγόρια και σε νέους άντρες όπως έχει συστήσει το CDC, τότε αναμένεται να μειωθούν τα συνεχιζόμενα και αυξανόμενα κρούσματα μόλυνσης από HPV.