Σύνδεση μεταξύ επιλόχειας κατάθλιψης και πρόωρης διακοπής θηλασμού

Τη σύνδεση μεταξύ επιλόχειας κατάθλιψης και πρόωρης διακοπής θηλασμού ειδικά σε γυναίκες που εμφάνισαν συμπτώματα κατάλιψης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιχειρεί να αποδείξει νέα μελέτη που πραγματοποιείται στην Νορβηγία.

Σκοπός της νέας μελέτης ήταν να ερευνήσει αν η διακοπή του θηλασμού συνδέεται με τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης από την εγκυμοσύνη έως και 6 μήνες μετά τον τοκετό. Επίσης να ερευνήσει αν τα συμπτώματα αυτά αυξάνονται ανησυχητικά μετά τη διακοπή του θηλασμού για τις γυναίκες εκείνες που ήδη υπέφεραν από κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα του Μητρώου Γεννήσεων της Νορβηγίας από 42.225 γυναίκες στη Νορβηγία (μελέτη MoBa).
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συμπτώματα, όπως άγχος και κατάθλιψη πριν τον τοκετό συνδέονται με την πρόωρη διακοπή θηλασμού μετά τον τοκετό. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο συνδέεται και η παύση του θηλασμού με την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης 6 μήνες μετά τον τοκετό. Επίσης γυναίκες με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης πριν τον τοκετό είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιλόχεια κατάθλιψη, από άλλες, αν σταματήσουν πρόωρα τον θηλασμό. Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν αυξημένο άγχος πρέπει να υποστηριχθούν μέσω ειδικού προγράμματος στην προσπάθειά τους να θηλάσουν και να διδαχθούν αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης σε περίπτωση που η διακοπή του θηλασμού γίνει χωρίς την πρόθεσή τους.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?