Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Συχνές ερωτήσεις για την κατάψυξη ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων «παγώνει» το χρόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα. Σταματά την αντίστροφη μέτρηση για τις γυναίκες που δεν θέλουν να περιορίσουν τα όνειρα και τις επιδιώξεις τους μέσα σε χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή και είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες.

Πώς μια γυναίκα μπορεί να ωφεληθεί από την κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες με διάφορους τρόπους:

  • λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα για προσωπικούς και κοινωνικούς λόγους, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλους προσωπικούς στόχους, π.χ. την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου.
  • δίνει βάσιμες ελπίδες στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που διαγνώστηκαν με καρκίνο και πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να γίνουν μητέρες.
  • Διατηρεί τη γονιμότητα γυναικών, με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας και γυναικών που πρέπει να υποβληθούν σε αφαίρεση ωοθηκών ή ολική υστερεκτομή.

Πότε είναι η ιδανική ηλικία για να προχωρήσω σε κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη των ωαρίων «παγώνει» το χρόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα. Κι αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή για όσες γυναίκες το επιθυμούν χωρίς να περιοριστούν τα όνειρά και οι επιδιώξεις τους σε χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή και είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες.

Ποια είναι η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και όσο η διαδικασίες κατάψυξης και απόψυξης τελειοποιούνται τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα. Η πιο αποτελεσματική τεχνική κρυοσυντήρης είναι η υαλοποίηση (vitrification).

Γιατί η κατάψυξη ωαρίων είναι περισσότερο διαδεδομένη σήμερα;

Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια μπορεί να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φρέσκα και αυτό είναι μία πραγματικότητα χάρη στην πλέον εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης, την υαλοποίηση (vitrification).

Τι είναι η υαλοποίηση;

Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση νέας γενιάς κρυοπροστατευτικών. Με την αποφυγή δημιουργίας ενδοκυτταρικών κρυστάλλων, τα κρυοσυντηρημένα ωάρια, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κυρίως κατά τη διαδικασία της απόψυξής τους.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω;

  • Θα πρέπει να ελεγχθείτε για λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων , του ιού HIV και της ηπατίτιδας Β και C.
  • Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθείτε σε διέγερση ωοθηκών για την ανάπτυξη ωοθηλακίων, με τη λήψη φαρμάκων γονιμότητας
  • Όταν τα ωάρια σας ωριμάσουν, υπό ελαφρά αναισθησία, θα υποβληθείτε σε υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη ωοληψία, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (vitrification) και αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο στους -196°C

Τι θα γίνει όταν αποφασίσω ότι ήρθε η ώρα να γίνω μητέρα;

Στο μέλλον όταν θα είστε έτοιμη να μείνετε έγκυος, τότε τα ωάριά σας θα αποψυχθούν και θα ακολουθηθούν τα υπόλοιπα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή θα γονιμοποιηθούν και κάποια από τα έμβρυα που θα προκύψουν θα μεταφερθούν στη μήτρα. Τα επιπλέον έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν με την ίδια μέθοδο για μελλοντική χρήση.