Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Οδηγός «επιβίωσης» όταν έχετε δυσμηνόρροια

Οι πόνοι περιόδου είναι ένα από τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα στις έφηβες και στις νέες γυναίκες. Όταν όμως οι πόνοι είναι τόσο οξείς που περιορίζουν τη συνήθη δραστηριότητα της γυναίκας, τότε μιλάμε για δυσμηνόρροια ή επώδυνη εμμηνορρυσία, η οποία χρειάζεται να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά. Θεωρείται μάλιστα ως η πιο αιτία απουσίας από το σχολείο ή την εργασία.

Υπάρχουν δύο τύποι δυσμηνόρροιας, η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Ως πρωτοπαθής περιγράφεται η δυσμηνόρροια που δεν σχετίζεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις της μήτρας ή άλλων οργάνων και αφορά σε απόλυτα υγιείς γυναίκες.

Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια σχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις και η πιο συχνές από αυτές είναι η ενδομητρίωση, οι κύστεις, οι συμφύσεις κ.α.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσμηνόρροια;

Συνήθως για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας χρησιμοποιούνται παυσίπονα ή αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονική θεραπεία. Επίσης, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και οι τεχνικές χαλάρωσης, μπορούν να βοηθήσουν.
Εάν τα φάρμακα δεν ανακουφίζουν από τον πόνο, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στην εύρεση και αφαίρεση της αιτίας της δυσμηνόρροιας. Ίσως χρειαστεί χειρουργική η γυναικα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας συνδυασμός θεραπειών λειτουργεί καλύτερα.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας;

Οι αυξημένες προσταγλανδίνες φαίνεται πως είναι η αιτία που προκαλούνται συσπάσεις στη μήτρα και πόνος.
Ορισμένα αναλγητικά, που ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμακων (ΜΣΑΦ), στοχεύουν στο να μειώσουν την ποσότητα προσταγλανδινών που παράγονται από το σώμα ώστε να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τις κράμπες που οφείλονται σε αυτό τον παράγοντα.
Τα ΜΣΑΦ έχουν καλύτερο αποτέλεσμα εάν ληφθούν άμεσα κατά την έναρξη της περιόδου ή του πόνου και μπορούν να ληφθούν για 1 ή 2 ημέρες. Οι γυναίκες με αιμορραγικές διαταραχές, άσθμα, αλλεργία στην ασπιρίνη, ηπατική βλάβη, διαταραχές του στομάχου ή έλκη δεν πρέπει να λαμβάνουν ΜΣΑΦ. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πότε γίνεται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας;

Εάν οι θεραπείες για την ανακούφιση από τη δυσμηνόρροιας δεν έχουν αποτέλεσμα τότε ίσως πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω διερεύνηση των αιτίων κι αν ο πόνος συνδέεται με παθολογικές καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τον πόνο σας.

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας;

Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β1 ή μαγνησίου μπορεί να σας βοηθήσουν χρήσιμα, αλλά δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να καθιερωθούν ως αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσμηνόρροια. Ο βελονισμός επίσης έχει αποδειχθεί ότι είναι βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση της δυσμηνόρροιας.

Πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνες σας

Η θερμότητα φαίνεται πως βοηθά στην ανακούφιση της γυναίκας. Συνήθως μια παλή συμβουλή όπως ένα ζεστό μπάνιο για 10-15 λεπτά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Δοκιμάστε επίσης να χαλαρώσετε με διαδεδομένες τεχνικές χαλάρωσης όπως γιόγκα και ασκήσεις ελέγχου και παρακολούθησης της αναπνοής. Αυτές οι μέθοδοι αποσκοπούν στη μείωση του γενικευμένου άγχους και του μυϊκού σπασμού και φαίνεται πως σε κάποιο βαθμό έχουν αποτέλεσμα.
Ως προς τη διατροφή σας μελέτες αναφέρουν πως η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης λειτουργεί βοηθητικά αν παράλληλα ελαττώσετε τη ζάχαρη, το αλάτι και την καφεΐνη.