Τοκετός, Ενδιαφέροντα Νέα

Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι μετά τον τοκετό

Η μητρότητα είναι γεμάτη από χαρές και προκλήσεις. Εδώ θα διαβάσετε δοκιμασμένες συμβουλές για το πως να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά τον τοκετό.

Νέα μητέρα; Φροντίστε τον εαυτό σας, μετά τον τοκετό!

Η περίοδος της λοχείας αρχίζει μετά τη γέννηση του παιδιού και τελειώνει όταν το σώμα της μητέρας έχει σχεδόν επιστρέψει στη προ- εγκυμοσύνης κατάσταση. Αυτή η περίοδος διαρκεί συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Κατά την περίοδο της λοχείας η μητέρα βιώνει πολλές αλλαγές, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά καθώς «εκπαιδεύεται» στο ρόλο της, ως μητέρα και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Είναι μια περίοδος προσαρμογής και για τους δύο γονείς που μαθαίνουν πλέον να λειτουργούν ως οικογένεια.

Φροντίστε τον εαυτό σας για να ανακτήσετε γρήγορα τις δυνάμεις σας.

Αυτή την περίοδο είναι απαραίτητο να ξεκουράζεστε και να τρέφεστε σωστά, ιδιαίτερα αν θηλάζετε. Ένας αδύναμος οργανοσμός είναι πιο ευάλωτος από ιώσεις και μικρόβια. Ζητήστε βοήθεια από το οικογενειακό ή το φιλικό σας περιβάλλον, για τις πρώτες ημέρες που θα είστε στο σπίτι με το μωρό ή τα μωρά σας ή αν έχετε τη δυνατότητα εξασφαλίστε μόνιμη βοήθεια στο σπίτι τουλάχιστον μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς σας.

Ξεκούραση

Είναι γνωστό ότι τα μωρά έχουν διαφορετικό ωράριο ύπνου από ό, τι οι ενήλικες. Ένα τυπικό νεογέννητο ξυπνά περίπου κάθε τρεις ώρες και πρέπει να τραφεί, να αλλαχθεί και να παρηγορηθεί. Οι γονείς που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά, ιδιαίτερα η μητέρα, μπορεί να εξαντληθούν από την αϋπνία και την κούραση.

Κι επειδή δεν αποκλείεται, να κάνετε μήνες για να καταφέρετε να κοιμηθείτε ένα συνεχόμενο οκτάωρο, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους, ώστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο:

  • Κατά τις πρώτες εβδομάδες, φροντίστε να αναθέσετε, αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα προηγούμενα καθήκοντα και τις ευθύνες σας σε άλλους, ώστε να ασχοληθείτε με τις ανάγκες του μωρού και τη φροντίδα του εαυτού σας.
  • Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι μόνο λίγα λεπτά ξεκούρασης την ημέρα, αλλά πρακτικά προστίθενται στο συνολικό χρόνο της ξεκούρασής σας.
  • Κρατήστε το μωρό κοντά σας τη νύχτα, κατά τις πρώτες 30 – 40 ημέρες, μέχρι να “στρώσει” το πρόγραμμά του, ώστε να μην τρέχετε σε άλλο δωμάτιο κάθε λίγο για το τάισμα, ή για να ελέγξετε τους ήχους που ακούτε κι ότι όλα είναι καλά.
  • Πολλοί νέοι γονείς απολαμβάνουν τις επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, αλλά οι νέες μητέρες δεν πρέπει να νιώθουν υποχρεωμένες για κοινωνικές επαφές
  • Βάλτε στο πρόγραμμά σας λίγα λεπτά εξόδου από το σπίτι, για περπάτημα κάθε ημέρα. Επίσης μπορείτε να κάνετε και ολιγόλεπτες ασκήσεις οι οποίες συνιστώνται μετά τον τοκετό.
  • Αν θηλάζετε ίσως θα μπορούσατε μετά τις δύο ή τρεις πρώτες εβδομάδες θηλασμού να συλλέγετε το γάλα σας ώστε σιγά σιγά, να εισάγετε τη σίτιση του μωρού με μπουκάλι, όποτε το κρίνετε απαραίτητο. Έτσι θα μπορεί και κάποιος άλλος να ταΐσει το μωρό σας κι εσείς να έχετε περισσότερο χρόνο για ύπνο ή για άλλες δουλειές, εκτός σπιτιού.

Διατροφή

Το σώμα της μητέρας έχει υποστεί πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και με τη γέννηση του μωρού. Χρειάζεται λοιπόν να αναρρώσει και να επανέλθει. Εκτός από την ανάπαυση, είναι απαραίτητη και η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα εκείνα τα συστατικά, που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση των δυνάμεων της γυναίκας, έτσι ώστε να μπορεί να είναι υγιής και δραστήρια και σε θέση να φροντίζει το μωρό της.

Προγραμματίστε τα δικά σας γεύματα ιδιαίτερα, όταν θηλάζετε. Πολλές μητέρες κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό είναι πολύ κουρασμένες και πολύ απασχολημένες με αποτέλεσμα να ξεχνούν τη δική τους ανάγκη για φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό και για τις ίδιες και για το μωρό, να τρέφονται σωστά πριν θηλάσουν αλλά ακόμη κι αν δεν θηλάζουν θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να ανταποκριθούν στο νέο τους ρόλο.

Μαζί με ισορροπημένα γεύματα, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αυξήσουν και τα υγρά που πίνουν. Το νερό, το γάλα και οι χυμοί φρούτων είναι άριστες επιλογές. Είναι χρήσιμο επίσης να έχετε μια κανάτα με νερό και μερικά υγιεινά σνακ δίπλα στο κρεβάτι σας ή την καρέκλα που κάθεστε για να θηλάσετε.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή ένα διαιτολόγο, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διατροφή μετά τον τοκετό και κατά τον θηλασμό.

Συναισθήματα μετά τον τοκετό

Η γυναίκα αμέσως μετά τον τοκετό της επιστρέφει στο σπίτι συνήθως μετά το 3ο-6ο 24ωρο. Αν είστε νέα μαμά πηγαίνοντας στο σπίτι καλό θα ήταν να έχετε στο νου σας κάποια συνήθη συναισθήματα και καταστάσεις που μπορεί να βιώσετε, ώστε να προλάβετε ενδεχόμενο άγχος και ανησυχία.

Συγκεκριμένα καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν σας ότι:

  • το συναίσθημα της μητρότητας είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο και δεν «εγκαθίσταται» αμέσως μετά τη γέννα.
  • είθισται να δημιουργείται μια ισχυρή σχέση μεταξύ μητέρας – παιδιού, η οποία ενδέχεται να διαταράξει την προηγούμενη σχέση του ζευγαριού.
  • η ψυχολογική σας κατάσταση σε μεγάλο βαθμό είναι απόρροια της ανακατανομής των ορμονών σας.
  • κατά τις πρώτες εβδομάδες θα υπάρχει κούραση και αϋπνία λόγω της επισταμένης φροντίδας που χρειάζεται το μωρό και ίσως αυτό να επισκιάζει τη χαρά σας μέχρι να βρείτε ξανά τους ρυθμούς σας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η παθητική γυμναστική (απλές γυμναστικές ασκήσεις) όχι μόνο εξασφαλίζει καλύτερη κίνηση στις αρθρώσεις και στους μυς, αλλά βοηθά στην έκκριση των ενδορφινών, ουσίες οι οποίες προκαλούν ευεξία, αντισταθμίζοντας την ανησυχία και τον φόβο που προέρχονται από τις καινούργιες και συνεχείς ευθύνες.