Eγκυμοσύνη, Διατροφή, Ενδιαφέροντα Νέα

Χριστουγεννιάτικος οδηγός διατροφής για εγκύους

Έγκυος τα Χριστούγεννα; Μάθε τι να προσέξεις στη διατροφή σου ώστε να απολαύσεις τις γιορτές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η πιατέλα των τυριών, των φρούτων και των αλλαντικών

Η πιατέλα των τυριών και των φρούτων που μπορεί να εμφανιστεί πριν ή μετά από το κυρίως γεύμα, ίσως κρύβουν κάποιους κινδύνους για τις εγκύους.
Καλό λοιπόν είναι να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στο τι θα καταναλώσετε.
Συγκεκριμένα: προτιμήστε τα φρούτα μόνο αν είναι καθαρισμένα ή αν γνωρίζετε ότι έχουν πλυθεί καλά. Μην επιλέγετε τα μαλακά τυριά όπως το μπρι, το καμαμπέρ, η ρικότα, το μπλε τυρί και η μαλακιά φέτα – καθώς μπορεί να φέρουν βακτήρια λιστερίωσης.

Στην περίπτωση που μία έγκυος προσβληθεί, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό, σοβαρή λοίμωξη του νεογέννητου ή ακόμη και σε θνησιγένεια.
Κρατήστε στο μυαλό σας ότι η λιστερίωση προσβάλλει πιο εύκολα τις έγκυες, τα νεογνά, τους ηλικιωμένους και τους ενήλικες που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αντί των μαλακών τυριών προτιμήστε τα σκληρά τυριά όπως τη γραβιέρα, το τσένταρ, το χαλούμι κ.α.

Σαλάτες

Όταν πρόκειται για τις σπιτικές σαλάτες, καταναλώστε τες μόνο όταν ξέρετε ότι τα λαχανικά έχουν πλυθεί πολύ καλά. Να θυμάστε πάντα ότι η σπιτική μαγιονέζα περιέχει ωμά αυγά, τα οποία συστήνεται να μην καταναλώνονται.
Λέμε επίσης ΟΧΙ στις έτοιμες ή προ-συσκευασμένες σαλάτες καθώς και στις σαλάτες φρούτων – από τα salad bars, τα σουπερμάρκετ ή τα ντελικατέσεν δεδομένου ότι μπορεί να «φιλοξενούν» βακτήρια.

Λουκάνικα, κονσέρβες, αλλαντικά

Μην τρώτε λουκάνικα, κονσερβοποιημένα κρέατα ή αλλαντικά (π.χ. ζαμπόν και σαλάμι), καθώς μπορούν να προκαλέσουν τοξοπλάσμωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού σας.

Κυρίως γεύμα

Για το κυρίως πιάτο, αν πρόκειται για κρέας προτιμήστε ψήσιμο well done και καταναλώστε το άφοβα όσο είναι ακόμη ζεστό.
Αν στη γαλοπούλα, σας αρέσει να τρώτε τη γέμιση, να το κάνετε μόνο αν γνωρίζετε ότι έχει μαγειρευτεί ξεχωριστά από το πουλερικό (γαλοπούλα, κοτόπουλο) και προτιμήστε να την καταναλώσετε όσο είναι ακόμα ζεστή.

Αν το μενού έχει ψάρι, είναι καλό να γνωρίζεται τι είδους είναι, καθώς μερικά είδη ψαριών περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου που μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού. Ο καρχαρίας (στη χώρα μας δεν συνηθίζεται), ο ξιφίας, το σκουμπρί, το πλακολεπιδόψαρο, το λυκόψαρο και ο γάδος καλό είναι να αποφεύγονται τελείως σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο του υδραργύρου σε κονσέρβες τόνου.
Αν υπάρχουν θαλασσινά, αποφύγετε τα οστρακοειδή, τα στρείδια, τις γαρίδες και τα μύδια – δεδομένου ότι μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Τα περισσεύματα πρέπει να καλυφθούν και να μπουν στο ψυγείο. Το αργότερο που μπορούν να καταναλωθούν είναι μέσα σε 24 ώρες, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης ή βακτηριακής μόλυνσης.

Επιδόρπιο

Για επιδόρπιο, προτιμήστε τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες Μην επιλέγετε σπιτικό παγωτό που περιέχει ωμά αυγά.