Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Η κατανάλωση πρϊόντων σόγιας δεν εμποδίζει εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη

Οι περισσότερες γυναίκες στην εμμηνόπαυση παραπονούνται για τα ενοχλητικά συμπτώματα των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από διακυμάνσεις ή από τη μείωση των οιστρογόνων.

Πολλές γυναίεκς επίσης δεν θέλουν ή δεν μπορούν να λάβουν την συμπληρωματική ορμόνη οιστρογόνων για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την διέυρυνση ή τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Μερικές γυναίκες μάλιστα επιλέγουν διαιτητικά προϊόντα σόγιας που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως τα φυτικά οιστρογόνα καθώς έχουν μια χημική δομή παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων και από κάποιους πιστεύεται ότι μιμούνται την επίδραση της γυναικείας ορμόνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Davis, της Καλιφόρνια και ανέλυσε τα δεδομένα από μια πανεθνική μελέτη που παρακολούθησε περισσότερες από 3000 γυναίκες που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν αλλαγές που σχετίζονταν με την εμμηνόπαυση ή που δεν είχαν ακόμη συμπτώματα, ηλικίας 42-52 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την πρόσληψη ινών πριν λάβουν μέρος στην μελέτη και στη συνέχεια ρωτήθηκαν ξανά μετά από 5 και 9 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γυναίκες που κατανάλωναν προϊόντα σόγιας αλλά και πολλές Ασιάτισσες που ακολουθούσαν την τυπική δίαιτα Ανατολής πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, δεν φάνηκε να έχουν λιγότερες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.