Ενδιαφέροντα Νέα

Γυναίκα: είναι στ’αλήθεια το αδύναμο φύλο;

Υπάρχουν προβλήματα υγείας που αν κι εκδηλώνονται και στα δύο φύλα με παρόμοια συμπτώματα, οι επιπτώσεις τους στις γυναίκες μπορεί να είναι διαφορετικές και η βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό τους, μεγαλύτερη.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλήξουν μετά από καρδιακή προσβολή σε σχέση με τους άνδρες. Συχνά, τα προειδοποιητικά σημάδια υποτιμώνται και δεν ελέγχονται ποτέ.
Επίσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από ότι οι άνδρες, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό είναι ίδιοι και στα δυο φύλα.
Όσον αφορά τα ψυχικά νοσήματα, η κατάθλιψη είναι γένους…θηλυκού, όπως επίσης και το στρες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα (American Psychological Association), οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αναφέρουν ότι έχουν άγχος και σχεδόν το 50% των γυναικών στην έρευνα, σε σύγκριση με το 39% των ανδρών, ανέφεραν ότι το άγχος τους αυξήθηκε την τελευταία πενταετία.
Ας μην ξεχνάμε πως το άγχος και το στρες είναι παράγοντες κινδύνου για μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος.
Σχετικά με το αλκοόλ, ενώ οι άνδρες είναι πιθανότερο να εθιστούν σ΄αυτό κατά την διάρκεια της ζωής τους, εν τούτοις οι επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία των γυναικών είναι πιο σοβαρές. Για παράδειγμα, αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού, για καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και για σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο παιδί από την κατάχρηση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.
Αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών, αφού η μη διάγνωση και η έλλειψη θεραπείας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στειρότητα.
Να αναφέρουμε επίσης σχετικά με προβλήματα του ουροποιητικού, πως η ακράτεια επηρεάζει στο διπλάσιο τις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ και η οστεοαρθρίτιδα με τα επίπονα της συμπτώματα, είναι επίσης πάθηση από την οποία υποφέρουν περισσότερο γυναίκες.

Πηγή:
– National Institute of Health