Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Η γυμναστική προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Η άσκηση που ευνοεί την φυσική κατάσταση του οργανισμού και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, φαίνεταινα έχει ευεργετικές ιδιότητες και στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, όπως δείχνει νέα έρευνα. Κι αυτό γιατί αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού των οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό.
Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στην αερόβια γυμναστική, αξιοποιώντας στοιχεία από προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η άσκησημειώνειτον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνουτου μαστού, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν οι σχετικές κλινικές μελέτεςπου να εξηγούντο μηχανισμόπου οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα.

Η αερόβια άσκηση λοιπόν φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που το γυναικείο σώμαδιασπά τα οιστρογόνα ώστε να παράγουν περισσότερους «καλούς» μεταβολίτες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 400 υγιείς γυναίκες οι οποίες όμως δεν έκαναν προηγουμένως συστηματική γυμναστική, και χωρίστηκαν σε δύοομάδες.Όλοι τους βρίσκονταν στο στάδιο πριν από την εμμηνόπαυση, δηλαδή ο οργανισμός τους εξακολουθούσε να παράγει οιστρογόνα.

Οι γυναίκες της μιας ομάδας εξακολούθησαν να παραμένουν αδρανείς, δηλαδή να μην γυμνάζονται, ενώ οι γυναίκες της άλλης ομάδας έκαναν 30 λεπτά μέτρια έως έντονης αερόβια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα για 16 συνεχόμενες εβδομάδες. Στις προπονήσεις τους χρησιμοποίησαν διάδρομο και step.

Πριν και μετά απότο χρονικό διάστημα των 16 εβδομάδων, οι ερευνητές συνέλλεξαν δείγματα ούρων απότις γυναίκες και στις δύο ομάδες.Αποδείχθηκε λοιπόν στο τέλος της έρευνας, πως οι γυναίκες που ασκούνταν καθημερινά, είχαν υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών οιστρογόνων που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να αποκρυπτογραφήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που συντελούνται για αυτό το φαινόμενο.

Πηγή:
– American Association for Cancer Research