Ενδιαφέροντα Νέα

Αντρικά εσώρουχα και γονιμότητα – Νέα μελέτη

Τα «σφιχτά» αντρικά εσώρουχα βλάπτουν τη γονιμότητα, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Humam Reproduction.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες που φορούν άνετα εσώρουχα τύπου μπόξερ είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος από ό,τι οι άντρες που συνηθίζουν να φορούν πιο στενά κι εφαρμοστά εσώρουχα.

Επιπλέον διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που επέλεγαν να φορούν καθημερινά σορτς μπόξερ είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης FSH, σε σύγκριση με τους άνδρες που φορούσαν πιο συχνά σλιπ τύπου “μπικίνι” και εσώρουχα τύπου “jockeys” δηλ. εσώρουχα που τελειώνουν λίγο πάνω από το γόνατο ή άλλα εσώρουχα με σφιχτή εφαρμογή.
Η ορμόνη FSH, στους άνδρες, δρα στα κύτταρα των όρχεων για την πρόκληση της παραγωγής του σπέρματος (σπερματογένεση).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 656 ανδρών που παρακολουθούνταν σε κέντρα γονιμότητας και διαφέρει από προηγούμενες σχετικές μελέτες, καθώς είναι η πρώτη που ξεπερνά την παραδοσιακή στενή εστίαση στην ποιότητα του σπέρματος και περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με διάφορους δείκτες λειτουργίας των όρχεων, όπως οι αναπαραγωγικές ορμόνες και η βλάβη του DNA του σπέρματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επιλογές των εσωρούχων επηρεάζουν τον βασικό ρυθμιστή της σεξουαλικής ανάπτυξης και αναπαραγωγής, τον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – γονάδων.
Στα ευρήματα, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές σε άλλες αναπαραγωγικές ορμόνες ή βλάβες στο DNA του σπέρματος. Οι ερευνητές ωστόσο, επισημαίνουν ότι ενδέχεται να μην είναι δυνατή η γενίκευση των ευρημάτων της μελέτης τους, σε όλους τους άνδρες, καθώς η μελέτη επικεντρώνεται σε άνδρες που παρακολουθούνταν σε κέντρα γονιμότητας. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι άντρες της μελέτης, είχαν την τάση να έχουν καλή ποιότητα σπέρματος σε σύγκριση με τα πρότυπα αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Πηγή: ESHRE