Διατροφή, Ενδιαφέροντα Νέα

Αναψυκτικά και γονιμότητα: Νέα μελέτη

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να ελαττώσετε την κατανάλωση αναψυκτικών καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη, θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες να συλλάβετε.

Σύμφωνα με την έρευνα – η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Epidemiology – διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων γλυκών ποτών που περιέχουν ζάχαρη καθημερινά, συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των αναψυκτικών και της υπογονιμότητας, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη έκαναν έρευνα σε δείγμα 3.828 γυναικών – όλες ηλικίας μεταξύ 21 και 45 ετών – και σε 1.045 άνδρες συντρόφους τους. Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στις Η.Π.Α. ή στον Καναδά.

Η ιατρική ομάδα συνέλεξε δεδομένα σχετικά με το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων, τον τρόπο ζωής τους και τη διατροφή τους, ενώ οι γυναίκες συμπλήρωναν ανά δύο μήνες σχετικά ερωτηματολόγια μέχρι να μείνουν έγκυοι ή για διάστημα 12 μηνών. Αξιολογώντας τα δεδομένα τους, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με 20% μείωση της μέσης μηνιαίας πιθανότητας σύλληψης τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.