Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

7 τρόποι για να προστατέψετε την εγκυμοσύνη και το μωρό σας!

Εκτός από τα κληρονομικά χαρακτηριστικά, πολύ μεγάλο ρόλο στην υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού παίζει και το περιβάλλον που μεγαλώνει. Και το υγιές περιβάλλον για έναν άνθρωπο, ξεκινά από τη μήτρα κατά την περίοδο της κύησης.

Στις συνήθεις προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις των γιατρών προς τις εγκύους περιλαμβάνονται αυτές για την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα ακόμη και για την κατανάλωση μη παστεριωμένων τυριών που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξη των εμβρύων. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι με τους οποίους μια έγκυος μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού της. Ας δούμε λοιπόν τους τρόπους που οι έγκυες γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν τα μωρά τους και πώς μπορούν να προστατεύσουν τις εγκυμοσύνες τους.

Περιττά κιλά – υπερβολικό βάρος: Η παχυσαρκία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης και πρόωρου τοκετού, καθώς επίσης και τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη στο παιδί. Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί της παιδικό άσθμα.

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει και καλό είναι να προσπαθείτε να περπατάτε για τουλάχιστον 20 λεπτά, τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Κατανάλωση καφέ: Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Η ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί να είναι επιβλαβής για την έγκυο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών συζητήσεων.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά, οι έγκυες γυναίκες να περιορίζονται σε 200 ml και λιγότερο κατανάλωσης καφεΐνης ημερησίως, που ισοδυναμούν με δύο φλιτζάνια καφέ.

Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες διαπίστωσε ότι πολύ λιγότερη καφεΐνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα: Η ζωή σε ένα περιβάλλον με καπνό εδώ και πολλά χρόνια έχει συνδεθεί με το άσθμα και τα αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά. Νέες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι ακόμη και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα κατά την εμβρυακή περίοδο μπορεί να οδηγήσει αργότερα στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Πρόσφατη μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μαθησιακές δυσκολίες και επιθετικότητα από την ηλικία των πέντε ετών από τα παιδιά μητέρων που δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου.

Συζητήστε με το γιατρό σας αν λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά: Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση μελετών.

Αν λαμβάνετε αντικαταθληπτικά φάρμακα μιλήστε με το γιατρό σας προκειμένου να εξετάσετε τη σχέση κόστους – οφέλους από τη λήψη αυτής της κατηγορίας των φαρμάκων.

Ο ρόλος της βιταμίνης D: Ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα της «βιταμίνης του ήλιου» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με προβλήματα υγείας για τη μητέρα και το παιδί. Η ανασκόπηση περισσότερων των 30 μελετών, έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και χαμηλότερο βάρος γέννησης.

Αποφύγετε τα αλλαντικά: Αν και ο κίνδυνος της λιστερίωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μικρός, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Μια λοίμωξη από Listeria μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, λοίμωξη στο βρέφος ή ακόμα και θνησιμότητα. Τα μεταποιημένα κρέατα, όπως τα hot dogs, τα σαλάμια και ο καπνιστός σολομός, μπορούν να μολυνθούν με Listeria πριν συσκευαστούν. Η Listeria μπορεί να είναι οπουδήποτε. Γι΄ αυτό συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων και το καλό πλύσιμο όλων των φρούτων και των λαχανικών.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η μόλυνση του αέρα που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων, τη βιομηχανία ακόμη και από τη σκόνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με χαμηλότερο βάρος γέννησης, σύμφωνα με μια μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους. Μπορεί να μην είναι δυνατόν για μια γυναίκα να αλλάξει το μέρος όπου ζει και εργάζεται ωστόσο μπορεί να προστατέψει την εγκυμοσύνη της αποφεύγοντας την κυκλοφορία σε ώρες αιχμής, καθώς και τα καυσαέρια από φορτηγά, λεωφορεία και αυτοκίνητα μπορούν να επηρεάσουν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.