Γυναικολογική Υγεία, Υπογονιμότητα, Eγκυμοσύνη

Τι να κάνω πριν μείνω έγκυος;

Αν αποφασίσατε με το σύντροφό σας να γίνετε γονείς συγχαρητήρια! Καλό θα ήταν λοιπόν για να προετοιμαστείτε για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη ν΄ ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Να θυμάστε να παίρνετε μια βιταμίνη που λέγεται φυλλικό οξύ πριν μείνετε έγκυος και για όσο διάστημα προσπαθείτε. Το φυλλικό οξύ προλαμβάνει κατά 50 έως 70% ανατομικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου του εμβρύου, αλλά και άλλων ανωμαλιών όπως λαγώχειλος, ανωμαλίες στο στομάχι και στα άνω άκρα.
Ο γυναικολόγος σας θα κάνει μια προγεννητική εκτίμηση και θα σας δώσει μια σειρά από εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθείτε.

Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα όπως διαβήτης, θυρεοειδής, επιληψία, κατάθλιψη, κ.α., πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό που σας παρακολουθεί, για την απόφασή σας, ώστε να αλλάξει ενδεχομένως τη δοσολογία των φαρμάκων που λαμβάνετε και να σας δώσει οδηγίες.

Αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη, προσπαθήστε να χάσετε κιλά πριν μείνετε έγκυος καθώς το αυξημένο σωματικό βάρος ενοχοποιείται για την εμφάνιση επιπλοκών στην εγκυμοσύνη αλλά και για υπογονιμότητα.

Αν είστε καπνίστρια πρέπει άμεσα να διακόψετε οριστικά το τσιγάρο. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στο έμβρυο.
Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης ακόμη κι αν αυτή η άσκηση είναι το περπάτημα.

Αν υπάρχει σοβαρό γενετικό νόσημα σε κάποιο μέλος της οικογένειας της μέλλουσας μητέρας ή του συζύγου της, τότε ο γυναικολόγος σας πρέπει να σας κατευθύνει ώστε να έρθετε σε επαφή μ΄ έναν κλινικό γενετιστή για να σας συμβουλεύσει σχετικά με κάποια νοσήματα που μπορεί να είναι κληρονομικά.