Eγκυμοσύνη, Διατροφή

Συχνές δυσανεξίες και ενοχλήσεις στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα . Μερικές γυναίκες λάμπουν από καλή υγεία και ζωτικότητά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί να αισθάνονται πολύ άσχημα.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι αλλαγές που μπορεί να σας συμβούν, τι σημαίνουν και ποια σημάδια πρέπει να σας κάνουν να ανησυχήσετε.

Αιμορραγία: Περίπου το 25 % των εγκύων γυναικών βιώνουν ελαφρά αιμορραγία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τους. Νωρίς στην εγκυμοσύνη, λίγες κηλίδες μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το γονιμοποιημένο έμβρυο, έχει εμφυτευτεί στη μήτρα. Ωστόσο, αν έχετε σημαντική αιμορραγία, κράμπες, ή οξύ πόνο στην κοιλιά σας, καλέστε τον γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια της αποβολής ή έκτοπης κύησης δηλ. εγκυμοσύνης κατά την οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα.

Ευαισθησία στο στήθος: Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προετοιμάζουν τους γαλακτοφόρους πόρους σας για να ταΐσετε το μωρό σας και θα διαρκέσει πιθανότατα μέσα από το πρώτο τρίμηνο. Αν αλλάξετε το νούμερο του στηθόδεσμου ή αν επιλέξετε ένα στηθόδεσμο με ενίσχυση ίσως αισθανθείτε καλύτερα.

Δυσκοιλιότητα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι συσπάσεις των μυών που συνήθως μεταφέρουν την τροφή μέσω των εντέρων σας, επιβραδύνονται λόγω των υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης. Αν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός ότι λαμβάνεται και σίδηρο ως απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη τότε το αποτέλεσμα είναι η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και ο τυμπανισμός που μπορεί να κρατήσουν σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη σας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και πίνετε επιπλέον υγρά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Καλές πηγές άπεπτων φυτικών ινών είναι:

 • Ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως
 • Μαύρο ρύζι και μακαρόνια ολικής αλέσεως
 • Φασόλια, αρακάς, και φακές.

Επίσης πίνετε 6 -8 ποτήρια νερό την ημέρα. 
Η συχνή άσκηση βοηθάει στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας: Περπάτημα, κολύμπι και ασκήσεις προ-τοκετού, είναι μερικές χρήσιμες ασκήσεις.

Αν η δυσκοιλιότητα σας ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που να ανησυχείτε, συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν πρέπει να λάβετε κάποιο ήπιο ηπακτικό.

Τι πρέπει να κάνω όταν νοιώθω ναυτία;

Είναι σύνηθες φαινόμενο, η αίσθηση της ναυτίας κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

 • Τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα, αποφεύγοντας φαγητά που συχνά σας κάνουν να νοιώθετε χειρότερα.
 • Φάτε 1 ξηρό κράκερ η 1 φρυγανιά
 • Προσπαθήστε να μην πιείτε τίποτα για ½ ώρα μετά το φαγητό
 • Μερικές γυναίκες βρίσκουν χρήσιμο να τρώνε 1 μπισκότο όταν σηκωθούν το πρωί.

Τι μπορώ να κάνω αν νοιώθω καούρα;

 • Προσπαθήστε να έχετε μικρά τακτικά γεύματα.
 • Αποφεύγετε τα τηγανιτά και λιπαρά φαγητά.
 • Αποφεύγετε τα πολύ πικάντικα φαγητά.
 • Καταναλώνετε το βραδινό γεύμα σας νωρίτερα.
 • Αποφεύγετε την κατανάλωση νερού η αλλού ποτού την ώρα του γεύματος.
 • Αποφεύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και ανθρακούχων ποτών.
 • Αποφεύγετε να ξαπλώνετε για 1-2 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού.

Αν συνεχίσετε να έχετε έντονο πρόβλημα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Λευκόρροια: Είναι φυσιολογικό να δείτε λεπτόρευστο, γαλακτώδες λευκό υγρό κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Μπορείτε να φοράτε σερβιέτα , αν αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα , αλλά μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν, επειδή μπορεί να εισάγετε μικρόβια μέσα στον κόλπο. Εάν οι εκκρίσεις αυτές έχουν δυσάρεστη οσμή, έχουν κίτρινο ή πράσινο χρώμα τότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Κόπωση: Το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γεγονός που μπορεί να σας κουράζει πιο εύκολα απ’ ότι συνήθως. Αν νιώθετε κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας η καλύτερη λύση είναι να κοιμηθείτε για λίγο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την ενδεδειγμένη δόση σιδήρου σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μικρότερη δόση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία κι ακόμη περισσότερη κούραση.