Γυναικολογική Υγεία

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις γυναίκες που έχουν ήδη αρχίσει να έχουν σεξουαλική ζωή αλλά και για τα νεαρά κορίτσια που δεν έχουν ακόμη σεξουαλικές επαφές και θέλουν να ενημερωθούν.
Ο γιατρός μπορεί σε απλή γλώσσα να λύσει κάθε απορία της ενδιαφερόμενης καθώς είναι ο πλέον αρμόδιος για να την ενημερώσει για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους προφύλαξης, τους τρόπους αντισύλληψης κ. α. Η επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να γίνει ακόμη πιο νωρίς, όταν για παράδειγμα η περίοδος αργεί να έρθει ή όταν παρουσιάζονται διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ή παρουσιαστούν κολπικά υγρά με διαφορετικό χρώμα και οσμή, ή πόνοι χαμηλά στην κοιλιακή χώρα κ.α.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη γυναικολογική εξέταση;

Ο γιατρός κατά την πρώτη γυναικολογική εξέταση σε κάθε περίπτωση καταγράφει το ιατρικό ιστορικό μέχρι εκείνη την στιγμή.
Στη συνέχεια όταν πρόκειται για νεαρά κορίτσια που δεν έχουν ακόμη σεξουαλικές επαφές, ο γιατρός ενημερώνει τα νεαρά κορίτσια για όλα τα θέματα του κύκλου και της περιόδου, για την υγιεινή των γεννητικών οργάνων και για την μελλοντική γονιμότητα. Η τυπική γυναικολογική εξέταση δεν είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζεται να γίνει τέστ ΠΑΠ. Η μορφολογία των εσωτερικών γεννητικών οργάνων μπορεί να απεικονιστεί στο υπερηχογράφημα.

Επιβάλλεται ωστόσο να γίνει κλινική εξέταση και φηλάφηση μαστού.

Οταν η γυναίκα έχει αρχίσει να έχει σεξουαλική ζωή τότε η εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας καθώς επίσης και τεστ Παπανικολάου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η γυναίκα έχει μολυνθεί από τον ιό HPV, ο οποίος σε κάποιες λίγες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σε γενικές γραμμές όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα η γυναικολογική εξέταση μπορεί να έιναι ελαφρώς ενοχλητική αλλά δεν προκαλεί πόνο.
Οι μητέρες των νεαρών κοριτσιών θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κόρες τους να επισκεφθούν τον ειδικό ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα αλλά και έγκυρα για θέματα που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη λόγω άγνοιας ή ακόμη χειρότερα μιας μόλυνσης από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.