Γυναικολογική Υγεία

Παρατεταμένη περίοδος: Είναι σοβαρό;

Αν ταλαιπωρείστε από την παρατεταμένη έμμηνο ρύση πρώτ΄απ΄όλα πρέπει άμεσα να υποβληθείτε σε γυναικολογικό έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός σας θα εντοπίσει το πρόβλημα ώστε να ακολουθήσετε την ενδεδειγμένη θεραπεία αν αυτή είναι απαραίτητη.
Οι αιτίες μπορεί να είναι σοβαρές μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μένετε στο σκοτάδι.

Η φυσιολογική περίοδος έρχεται κάθε 28 ημέρες. Για την ακρίβεια φυσιολογική θεωρείται ακόμη κι αν έρχεται κάθε 24 έως 34 ημέρες και διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες.
Συνήθως η έντονη ροή κρατά 1 έως 2 ημέρες.
Όταν όμως τα πράγματα δεν συμβαίνουν μ΄αυτή τη σειρά τότε το πιο πιθανό είναι να υποκρύπτεται κάποιο πρόβλημα. Τι μπορεί να είναι αυτό;

  • Ινομυώματα
  • Διαταραχές θυρεοειδούς αδένα
  • Πολύποδας ενδομητρίου
  • Αδενομύωση
  • Διαταραχές πηκτικότητας
  • Κακοήθης όγκος

Ο γυναικολόγος σας αφού σας εξετάσει, θα σας υποβάλει σε ΠΑΠ τεστ και σε υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών ενώ θα σας συστήσει ορμονικές κι αιματολογικές εξετάσεις. Αν δεν γίνει σαφές το αίτιο που προκαλεί την παρατεταμένη έμμηνο ρύση από αυτές τις εξετάσεις τότε θα πρέπει να υποβηθείτε σε υστεροσκόπηση και βιοψία ενδομητρίου.

Τι είναι η υστεροσκόπηση.
Πρόκειται για εξέταση του εσωτερικού της κοιλότητας της μήτρας με ειδικό ενδοσκόπιο, το υστεροσκόπιο το οποίο συνδέεται με κάμερα κι έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε όλη την διαδικασία σε οθόνη τηλεόρασης. Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησία στον τράχηλο η οποία σπάνια προκαλεί ενόχληση. Αν κριθεί απαραίτητο λαμβάνεται κομμάτι ιστού για αναλυτική εξέταση (βιοψία).