Ενδιαφέροντα Νέα

Οδηγός «επιβίωσης» για τις δύο εβδομάδες αγωνίας μέχρι να μάθετε αν είστε έγκυος!

Είτε προσπαθείτε να μείνετε έγκυος με φυσικό τρόπο ή αν υποβάλλεστε σε κάποια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπάρχει αυτό το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων που αναγκαστικά περιμένετε με αγωνία να ακούσετε τα νέα, αν δηλαδή έχετε συλλάβει. Το διάστημα αυτό της αναμονής, μπορεί να σας φανεί ατελείωτο και εξαντλητικό και μπορεί να παρακολουθείτε συνεχώς το σώμα σας για σημάδια πρώιμης εγκυμοσύνης ή για σημάδια που θεωρείτε ότι μπορεί να σημαίνουν ότι σύντομα θα έχετε περίοδο. Αν λοιπόν νιώθετε ότι ακροβατείτε μεταξύ ελπίδας και φόβου, διαβάστε κι εφαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές επιβίωσης για να περάσει το διάστημα αυτό με όσο το δυνατόν λιγότερη αγωνία.

Στρατηγικές συναισθηματικής προστασίας και αποφόρτισης

Περιορίστε τον αριθμό των ατόμων που ενημερώνετε σχετικά με την κατάστασή σας. Οι συχνές ερωτήσεις για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας, ενδέχεται να σας δημιουργεί άγχος και νευρικότητα.

Βρείτε χρόνο για μια συζήτηση με το σύντροφό σας για τα συναισθήματά σας.
Σκεφτείτε και προετοιμάστε από πριν τι θα κάνετε για να νιώσετε καλύτερα σε περίπτωση που τα νέα δεν είναι θετικά. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση και να βγείτε έξω για φαγητό ή για μια ταινία, ή μπορεί να θέλετε να μείνετε μόνες σας. Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε για τα επόμενα βήματα θεραπείας και για τις επιλογές σας, αλλά μπορεί και να μην θέλετε να μιλήσετε γι΄ αυτό και να περιμένετε λίγες μέρες ώστε να νιώσετε έτοιμη. Δώστε στο σύντροφό σας συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πως θέλετε να χειριστεί την κατάσταση προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και μην ξεχνάτε πως κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας.

Κατά το διάστημα της αναμονής επιλέξτε να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας περνώντας ευχάριστα το χρόνο σας και κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν περισσότερο, για παράδειγμα μπορεί να σας αρέσει να μαγειρεύετε ή να κάνετε μακρινούς περιπάτους ή να διαβάζετε ένα καλό βιβλίο κ.α.

Αποφορτιστείτε από το άγχος και προστατεύστε τον εαυτό σας συναισθηματικά.
Όταν νιώθετε άγχος και αγωνία πάρτε αργές και βαθιές αναπνοές. Αυτή η βασική τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει άμεσα να καθαρίσει τη σκέψη σας και να σας ηρεμήσει ψυχικά. Δοκιμάστε να αναδιαμορφώσετε τις σκέψεις σας, να τιθασεύσετε το μυαλό σας από τις συνεχείς εναλλασσόμενες αρνητικές και θετικές σκέψεις για το αν είστε έγκυος ή όχι. Για παράδειγμα, η σκέψη “το τεστ θα είναι αρνητικό και δεν θα μείνω ποτέ έγκυος” μπορεί να αντικατασταθεί με τη σκέψη “αποδέχομαι ότι υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης και κάνω ό,τι μπορώ για να συμβεί αυτό”.

Ιατρικές ερωτήσεις και απορίες

Τι γίνεται αν έχω κηλίδες αίματος;

Μην πανικοβληθείτε. Είναι πιθανό να είστε έγκυος και να δείτε κηλίδες αίματος.

Αν έχω κάποια συμπτώματα, σημαίνει ότι είμαι έγκυος;

Θυμηθείτε ότι μερικά από τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης όπως η ευαισθησία του μαστού, το φούσκωμα, η κούραση και η αναστάτωση στο στομάχι μπορούν επίσης να προκληθούν από τα φάρμακα που παίρνετε, όπως η προγεστερόνη. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να έρχονται και να φεύγουν σε μια γυναίκα σε αυτή την κατάσταση. Μπορεί να αισθάνεστε σίγουρα έγκυος τη μια μέρα και να μην νιώθετε τίποτα την επόμενη. Τα συμπτώματα δεν μπορούν να σας δώσουν μια αξιόπιστη απάντηση για το αν είστε έγκυος, πρέπει να περιμένετε τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος.

Μπορώ να κάνω γυμναστική;

Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη δραστηριότητα που μπορείτε να έχετε και την ένταση αυτής, ειδικά αν υποβληθήκατε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε την έντονη αερόβια γυμναστική που αυξάνει υπερβολικά τη θερμοκρασία του σώματος και τους παλμούς σας.

Υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγω;

Τα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, και συνθετικά γλυκαντικά, τα λεγόμενα τρόφιμα «σκουπίδια», θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη.

Πρέπει να αποφύγω τη σεξουαλική επαφή;

Αν δεν έχετε κηλίδες αίματος, η σεξουαλική επαφή συνήθως επιτρέπεται. Ωστόσο, συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν είχατε ιστορικό αποβολής ή αν μπορεί να αντιμετωπίζετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Οι κράμπες και τα τσιμπήματα που νιώθω μπορεί να είναι αποτέλεσμα της λήψης προγεστερόνης; Μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφύτευσης;

Δεν είναι απαραίτητο να είναι μια παρενέργεια της προγεστερόνης και δεν επηρεάζει την εμφύτευση.

Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι πριν πάρω τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος. Θα είναι ακριβές το αποτέλεσμα;

Ακριβές αποτέλεσμα δίνει μόνο η εξέταση αίματος. Εάν σας χορηγήθηκε η ορμόνη hCG, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 12 ημέρες για να λάβετε ακριβές αποτέλεσμα με το τεστ εγκυμοσύνης.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να αναφέρω άμεσα στο γιατρό μου, αν μου παρουσιαστούν;

Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα όπως πυρετό, έντονη κόκκινη κολπική αιμορραγία, κοιλιακό, πυελικό πόνο, πόνο στον αυχένα ή στα πόδια, αν έχετε λιποθυμική τάση ή εξαιρετικά έντονη ζάλη και αδυναμία. καλέστε άμεσα το γιατρό σας. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν κάποια λοίμωξη ή έκτοπη κύηση, καταστάσεις οι οποίες χρειάζονται ιατρική φροντίδα.