Μπορεί να συνδέεται η χρόνια κόπωση με την ενδομητρίωση;

Η κόπωση είναι μάλλον ένα «υποτιμημένο» σύμπτωμα της ενδομητρίωσης που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση της κατάστασης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για εκατομμύρια γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν επίσης από χρόνια κόπωση, ακόμα και όταν η κόπωση που ένιωθαν είχε αποδοθεί σε άλλα συμπτώματα όπως ο πόνος ή η κατάθλιψη.

Στην έρευνα, συμμετείχαν 1.120 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων 560 διαγνωσμένων με ενδομητρίωση, από νοσοκομεία στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Όπως διαπιστώθηκε το 50,7% των γυναικών με ενδομητρίωση έπασχαν επίσης από χρόνια κόπωση.

Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση που επηρεάζει μεταξύ 6 και 10% των γυναικών και σημαίνει ότι κύτταρα που αναπτύσσονται συνήθως μέσα στη μήτρα αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές της πυελικής περιοχής.

Μπορεί να προκαλέσει πόνο και υπογονιμότητα εάν αυτά τα κύτταρα, τα οποία συσσωρεύονται και διασπώνται σε συνδυασμό με τις ορμόνες που απελευθερώνονται σε όλο τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αναπτύσσονται σε δομές όπως οι σάλπιγγες.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?