Αντισύλληψη

Μέθοδοι αντισύλληψης: Τι πρέπει να γνωρίζετε (Ειδικά για εφήβους)

Η αντισύλληψη είναι μια σοβαρή υπόθεση που θα πρέπει όλοι και ιδιαίτερα οι έφηβοι, να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν προκειμένου να μην βρεθούν στη δύσκολη θέση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μόλυνσης από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Ποιους παράγοντες θα πρέπει να σκεφτείτε, όταν επιλέγετε μέθοδο αντισύλληψης;

Για να επιλέξετε τη σωστή μέθοδο αντισύλληψης πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:

  • Πόσο αποτελεσματική θα είναι στο να αποτρέψει την εγκυμοσύνη
  • Πόσο εύκολη θα είναι στη χρήση
  • Εάν χρειάζεται ιατρική συνταγή
  • Εάν σας προστατεύει από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
  • Εάν επηρεάζει το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζετε

Χρειάζεται να υποβληθώ σε γυναικολογική εξέταση προκειμένου να χρησιμοποιήσω μια μέθοδο αντισύλληψης;

Μια γυναικολογική εξέταση δεν θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αρχίσετε να χρησιμοποιείται κάποια μορφή αντισύλληψης εκτός αν πρόκειται για την ενδομήτρια αντισύλληψη. Αν έχετε ήδη σεξουαλικές επαφές, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης πριν ακολουθήσετε κάποια μέθοδο αντισύλληψης.

Τι είναι το αντισυλληπτικό χάπι;

Το αντισυλληπτικό χάπι συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, ορμόνες οι οποίες εμποδίζουν την ωορρηξία. Το αντισυλληπτικό χάπι θα πρέπει να λαμβάνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλοί τύποι αντισυλληπτικών χαπιών. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή για εσάς.
Επιπλέον τα αντισυλληπτικά χάπια ομαλοποιούν τους κύκλους των περιόδων κι ελαχιστοποιούν τα έντονα συμπτώματα της περιόδου. Δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι γυναίκες που τα λαμβάνουν δεν πρέπει να καπνίζουν.
Εάν ξεχάσετε να πάρετε ένα χάπι, υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος. Διαβάστε τις οδηγίες που περιέχονται στη συσκευασία.

Τι είναι το διαδερμικό αντισυλληπτικό (patch);

Το διαδερμικό αντισυλληπτικό είναι ένα μικρό αυτοκόλλητο έμπλαστρο διαστάσεων 5 cm x 5cm το οποίο κολλά στο δέρμα. Περιέχει τις ορμόνες του αντισυλληπτικού “συνδυασμένου” χαπιού, οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες απελευθερώνονται αργά στο σώμα σας δια μέσω του δέρματος. Λειτουργεί όπως το χάπι, δηλαδή εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο, μόνο που δεν χρειάζεται να λαμβάνεται κάθε μέρα αλλά να πρέπει να το αλλάζετε κάθε εβδομάδα για τρεις εβδομάδες ενώ την τέταρτη δεν πρέπει να το βάζετε καθόλου. Μπορεί να κολληθεί οπουδήποτε εκτός από το στήθος. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 99%.

Τι είναι ο κολπικός δακτύλιος;

Ο δακτύλιος είναι ένα εύκαμπτο πλαστικό μαλακό δαχτυλίδι που εισάγετε στο ανώτερο τμήμα του κόλπου. Απελευθερώνει τις γνωστές ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη), όπως και το χάπι. Φοριέται στο εσωτερικό του κόλπου για 21 ημέρες και στη συνέχεια αφαιρείται για 7 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των 7 ημερών, θα έχετε περίοδο. Στη συνέχεια, μπορείτε να εισάγετε ένα νέο δακτύλιο. Τόσο κολπικός δακτύλιος όσο και το αυτοκόλλητο patch δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας.

Ενέσιμο αντισυλληπτικό

Πρόκειται για μια ένεση που περιέχει ορμόνες οι οποίες εμποδίζουν την εγκυμοσύνη για τρεις μήνες.

Τι είναι η ενδομήτρια συσκευή (IUD);

Η ενδομήτρια συσκευή (IUD) είναι μια μικρή, σε σχήμα Τ, πλαστική συσκευή που δεν αφήνει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο. Εισάγεται και αφαιρείται από τον γιατρό, μέσα στη μήτρα. Υπάρχουν δύο τύποι IUD συσκευών. Η ενδομήτρια συσκευή χαλκού η οποία λειτουργεί για 10 χρόνια και ορμονική συσκευή IUD που λειτουργεί για 5 χρόνια.

Τι είναι τα σπερματοκτόνα;

Τα σπερμοκτόνα περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες “σκοτώνουν” το σπέρμα. Κυκλοφορούν σε μορφή αφρού, τζελ, κρέμας,μεμβράνης και κολπικών υπόθετων. Η συχνή χρήση τους μπορεί να πρκαλέσει ερεθισμό των ιστών αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και μόλυνσης από ΣΜΝ.

Τι είναι τα προφυλακτικά;

Υπάρχει το αντρικό και το γυναικείο προφυλακτικό.
Το ανδρικό προφυλακτικό (σπό καουτσούκ) καλύπτει το πέος και συγκεντρώνει το σπέρμα μετά την εκσπερμάτιση. Το γυναικείο προφυλακτικό είναι μια λεπτή πλαστική σακούλα που καλύπτει το κόλπο. Εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στη μήτρα.

Τι είναι το διάφραγμα;

Το διάφραγμα είναι μια μικρή συσκευή, σε σχήμα θόλου, από λάτεξ ή σιλικόνη που εφαρμόζει στο εσωτερικό του κόλπου και καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας. Χρησιμοποιείται μαζί με σπερμοκτόνο. Διαρκεί δύο χρόνια και την πρώτη φορά πρέπει να τοποθετείται από γιατρό. Η αποτελεσματικότητά του είναι παρόμοια με αυτή του αντρικού προφυλακτικού αλλά δεν προστατεύει από ΣΜΝ.

Τι είναι το κάλλυμα του τραχήλου της μήτρας;

Το κάλυμμα αυτό είναι παρόμοιο με το διάφραγμα αλλά μικρότερο σε μέγεθος. Είναι ένα μικρό, λεπτό λάτεξ ή πλαστικό σε σχήμα θόλου σαν δακτυλήθρα κι εμποδίζει την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα. Εφαρμόζει σφικτά πάνω από τον τράχηλο της μήτρας και πρέπει την πρώτη φορά να τοποθετηθεί από γιατρό. Μπορεί να παραμείνει στη θέση του για 48 ώρες. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σπερμοκτόνο.

Τι είναι το αντισυλλητικό σφουγγάρι;

Ο σπόγγος αντισύλληψης είναι ένα μαλακό, αφρώδες υλικό σε σχήμα ντόνατ που περιέχει σπερμοκτόνο. Πρέπει να τοποθετείται στον τράχηλο 24 ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή. Το σφουγγάρι όπως και το κάλλυμα το τραχήλου της μήτρας έχουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας, δηλαδή 16% πιθανότητες εγκυμοσύνης σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ παιδιά, 32% σε γυναίκες που έχουν παιδιά.

Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη;

Αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή εάν η μέθοδος που χρησιμοποιείτε δεν λειτούργησε τότε υπάρχει η επείγουσα αντισύλληψη.
Υπάρχουν δύο επιλογές επείγουσας αντισύλληψης:

  • Χάπια επείγουσας αντισύλληψης
  • Τοποθέτηση ενδομήτριου σπιράλ από χαλκό, έως και 120 ώρες ( 5 ημέρες) μετά την επίμαχη σεξουαλική επαφή.