Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Κατάψυξη ωαρίων: όταν η μητρότητα μετατίθεται για αργότερα!

Αν θέλετε να παρατείνετε τη γονιμότητά σας και να μεταθέσετε την επιθυμία σας να γίνετε μητέρα, για λίγα χρόνια αργότερα, η επιστήμη τα τελευταία χρόνια, σας δίνει τη δυνατότητα αυτή, μέσω της μεθόδου της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που είναι η κατάψυξη ωαρίων.

Ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μία γυναίκα θα επιλέξει την κατάψυξη ωαρίων;

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα θα επιλέξει να καταψύξει τα ωάριά της, μπορεί να είναι είτε υγείας ή κοινωνικοί.

Οι πιο συχνοί λόγοι υγείας για τους οποίους μια γυναίκα, αν ήθελε θα μπορούσε, να μεταθέσει την επιθυμία της να γίνει μητέρα για αργότερα είναι:

  • Όταν υπάρχει διάγνωση καρκίνου για την αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες
  • Όταν η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών ή ολική υστερεκτομή.
  • Όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια, οπότε θέλει σε μικρή ηλικία να καταψύξει τα ωάριά της ώστε να μην βρεθεί απροετοίμαστη.

Οι πιο συχνοί κοινωνικοί λόγοι μετάθεσης της μητρότητας γι΄αργότερα είναι:

  • η ολοκλήρωση ή η επίτευξη κάποιων επαγγελματικών στόχων
  • η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου

Πώς γίνεται η κρυοσυντήρηση ( κατάψυξη) ωαρίων;

Η γυναίκα υποβάλλεται σε ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Στη συνέχεια γίνεται ωοληψία με υπερηχογραφικό έλεγχο η οποία διαρκεί περίπου 15 έως 20 λεπτά. Αντί όμως τα ωάρια να γονιμοποιηθούν, υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία και στη συνέχεια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Τι γίνεται όταν η γυναίκα θέλει να κάνει παιδί με τα «φυλαγμένα» ωάρια;

  • Όταν η γυναίκα αποφασίσει μετά από καιρό να κάνει παιδί με το συγκεκριμένο, δικό της, γενετικό υλικό, τότε γίνεται απόψυξη των ωαρίων και γονιμοποίησή τους με το σπέρμα του συζύγου ή του συντρόφου. Μετά από 2-3 ημέρες τα έμβρυα που θα προκύψουν με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς, εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας όπως ακριβώς σε κάθε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Στην περίπτωση που η γυναίκα έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή για λόγους υγείας, τότε τα έμβρυα μπορούν να εμφυτευτούν στη μήτρα παρένθετης μητέρας, η οποία τα κυοφορήσει και στη συνέχεια θα παραδώσει το μωρό στους βιολογικούς του γονείς.
  • Στην περίπτωση που η γυναίκα επιλέξει να γίνει μητέρα χωρίς σύντροφο, ο νόμος της δίνει τη δυνατότητα να το κάνει με σπέρμα δότη.

Γεγονός πάντως είναι ότι η τεχνική της κρυοσυντήρησης ωαρίων με την μέθοδο της υαλοποίησης (Vitrification), είναι ασφαλής, και παρουσιάζει εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά επιτυχούς απόψυξης. Έτσι η ανάπτυξη εμβρύων με χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων με την τεχνική της υαλοποίησης είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και των εμβρύων που προέρχονται από φρέσκα ωάρια.