Γυναικολογική Υγεία

Εμμηνόπαυση και διαταρραχές διάθεσης

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βλέπουν τη διάθεσή τους ν΄αλλάζει κατά την περίοδο της μετάβασής τους στην εμμηνόπαυση. Τόσο οι ίδιες όσο και το περιβάλλον τους ανησυχούν για την νέα φάση ζωής στην οποία περνούν, η οποία επιφέρει αυτές τις αλλαγές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1, 3 εκατομμύρια γυναίκες φθάνουν στην εμμηνόπαυση κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δεν έχουν κάποιο ιστορικό ψυχικής νόσου, ωστόσο υπολογίζεται ότι το 20% αντιμετωπίζουν κατάθλιψη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την διαταρραχή της διάθεσης δείχνουν αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης κατά την περίοδο πριν και λίγο μετά την εμμηνόπαυση ενώ ο κίνδυνος αυτός μειώνεται στα μετέπειτα χρόνια της εμμηνόπαυσης. Η μελέτη Penn, σχετικά με τη γήρανση των ωοθηκών διαπίστωσε αυξημένη κατάθλιψη κατά τη ματάβαση στην εμμηνόπαυση και μείωση του ποσοστού των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά την εμμηνόπαυση. Ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της καταθλιπτικής διάθεσης ήταν ένα προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης μαζί με τις διακυμάνσεις των αναπαραγωγικών ορμονών που σχετίζονται με την καταθλιπτική διάθεση. Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε αύξηση των καταθλιπιτικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Για να δούμε όμως τι γίνεται με άλλες δαταραχές κατά την περίοδο της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

  • Διαταραχές ύπνου: έχουν συσχετιστεί με την έλλειψη οιστρογόνων. Η κατάσταση διορθώνεται με τη λήψη θεραπείας με οιστρογόνα.
  • Σχιζοφρένεια: Εχει παρατηρηθεί επιδείνωση της πορείας της νόσου σε γυναίκες κατά την περίοδο της μετάβασής τους στην εμμηνόπαυση.
  • Διαταραχές πανικού: παρατηρείται αύξηση των κρίσεων
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: μπορεί να σημειωθεί υποτροπή ή τα συμπτώματα να εμφανιστούν για πρώτη φορά κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.
  • Διπολική διαταραχή: έξαρση των συμπτωμάτων της διάθεσης έχουν παρατηρηθεί σε γυναίκες με προϋπάρχουσα διπολική διαταραχή.