Δακτύλιος σιλικόνης αποτρέπει τους πρόωρους τοκετούς

Ένας απλός δακτύλιος σιλικόνης, ενδέχεται να βοηθήσει στη μείωση των πρόωρων τοκετών. Πρόκειται για μια φθηνή, ακίνδυνη και εύκολη στη χρήση ιατρική συσκευή η οποία σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές θα τοποθετείται στον τράχηλο της μήτρας και θα μειώνει τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν την 34η εβδομάδα της κύησης.

Η Καταλανή μαιευτήρας Μαρία Γκόγια και η ομάδα της κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα και θεωρούν ότι θα βοηθήσει τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα και που συχνά πυκνά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας. Τα παιδιά αυτά είτε πεθαίνουν, είτε αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, όπως αναπνευστικά προβλήματα, υποθερμία, χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους, ευκολότερες μολύνσεις, εντεροκολίτιδα κ.α.

Περίπου 13.000.000 μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στον κόσμο. Μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού έχουν οι γυναίκες με τράχηλο -το κατώτερο μέρος της μήτρας το οποίο οδηγεί στον κόλπο- που είναι μικρότερος από 25 χιλιοστά. Συνολικά σχεδόν 11.900 γυναίκες σε πέντε μαιευτήρια της Ισπανίας, συμμετείχαν στην έρευνα και, από αυτές, οι 726 είχαν μικρό τράχηλο (η μέτρηση έγινε μέσω υπερήχου μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας της κύησης), άρα κινδύνευαν να γεννήσουν πρόωρα.

Αυτές οι γυναίκες υψηλού κινδύνου, για πρόωρη γέννα, χωρίστηκαν σε δύο ίσες ομάδες. Η μελέτη έδειξε ότι το 27% των γυναικών της πρώτης ομάδας που δεν τοποθέτησαν τον ειδικό δακτύλιο στον τράχηλό τους, γέννησαν τελικά πρόωρα. Αντίθετα, στη δεύτερη ομάδα, όπου οι γυναίκες είχαν τοποθετήσει τον δακτύλιο στον τράχηλο τους κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης, το ποσοστό πρόωρου τοκετού ήταν μόνο 6%, ενώ δεν παρατηρήθηκαν καθόλου παρενέργειες λόγω της τοποθέτησης του δακτυλίου.

Πάντως, κατά τους Ισπανούς γιατρούς, θα πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες, προτού η νέα μέθοδος εφαρμοστεί ευρέως από τις εγκύους. Αν όντως αποδειχτεί ότι ο δακτύλιος, που κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ, «δουλεύει», τότε, όπως δήλωσε ο καθηγητής Στιβ Θόρντον, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Βρετανίας, θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

Τέτοιοι δακτύλιοι έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και 50 χρόνια για την ενίσχυση του τραχήλου, ώστε αυτός να αντέξει το πρόσθετο βάρος των εμβρύου κατά το τελευταίο στάδιο της κύησης, όμως η αποτελεσματικότητά τους είχε αμφισβητηθεί. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τόσο ευρεία έρευνα πάνω σε αυτή την μέθοδο, σε τυχαίο δείγμα γυναικών, και φαίνεται πως τελικά η εν λόγω τεχνική πράγματι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στην κύηση, καθυστερώντας τη γέννα.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?