Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

10 τρόποι για να κατευνάσετε την πρωινή ναυτία

Η πρωινή ναυτία για πολλές γυναίκες είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, για ορισμένες γυναίκες, που παρουσιάζουν πολύ έντονα συμπτώματα η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι ενοχλητική. Μπορεί επίσης να διαρκέσει ολόκληρη την ημέρα. Αρχίζει συνήθως γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και σταματά γύρω στη 12η εβδομάδα, αλλά για κάθε γυναίκα η εμπειρία είναι διαφορετική.

Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα όπως και η καφεΐνη αυξάνουν την πιθανότητα ενεργοποίησης της απελευθέρωσης των οξέων του στομαχιού. Τα ελαφρά γεύματα μπορεί να είναι λιγότερο επιβαρυντικά. Προτιμήστε μικρές μερίδες όταν τρώτε. Μην αφήνετε άδειο το στομάχι σας γιατί κι αυτό μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα ναυτίας. Επιλέξτε να καταναλώνετε φρούτα καθώς το κάλιο του φρούτου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρωινής ναυτίας. Οι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν. Οι ψημένες πατάτες, το ρύζι και οι φρυγανιές κατατάσσονται επίσης στις κατάλληλες επιλογές. Το βράδυ η κατανάλωση ενός σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες πριν πάτε για ύπνο θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προτιμήστε να καταναλώνετε το φαγητό σας κρύο καθώς έτσι μειώνεται η έντονη γεύση για να μειώσετε τις έντονες γεύσεις και τις μυρωδιές του φαγητού.

Πάρτε το χρόνο σας για ξεκούραση

Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά. Επίσης ολιγόλεπτος ύπνος το μεσημέρι όχι αμέσως μετά το φαγητό αλλά λίγο αργότερα, μπορεί να βοηθήσει.

Κρατήστε το σώμα και το μυαλό σας, απασχολημένα

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα σε γυναίκες που παρουσιάζουν ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κρατώντας επίσης το μυαλό σας απασχολημένο μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το αίσθημα ναυτίας. Διαβάστε ένα βιβλίο, παρακολουθείστε τηλεόραση ή αν θέλετε πηγαίνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο.

Βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνετε τον οργανισμό σας

Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλώσετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα ενώ έχετε ναυτία, αλλά η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα ναυτίας.

Κατανάλωση τζίντζερ και μέντας

Το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα βοηθά στη μείωση της δυσφορίας του στομάχου. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας.Το τσάι με μέντα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση του στομάχου.

Φορέστε χαλαρά και άνετα ρούχα

Τα στενά ή εφαρμοστά ρούχα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ναυτίας.

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν οδηγίας του γιατρού σας. Εάν παίρνετε βιταμίνες, ίσως είναι καλύτερο να τις πάρετε πριν τον ύπνο και σε συνδυασμό με ένα σνακ.

Αποφύγετε την οθόνη του υπολογιστή

Η οθόνη του υπολογιστή που ανεπαίσθητα «τρεμοπαίζει» μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αν δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε την ενασχόληση με τον υπολογιστή σας, τότε μεγαλώστε τη γραμματοσειρά και αλλάξτε το φόντο με ένα πιο ξεκούραστο για τα μάτια χρώμα, ώστε να περιοριστούν οι αντιθέσεις και η καταπόνηση των ματιών.

Βρείτε τι ακριβώς πυροδοτεί την κατάσταση

Η πρωινή αδιαθεσία συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία στη μυρωδιά. Ορισμένες δυνατές μυρωδιές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, αλλά κάποαι αρώματα όπως του λεμονιού και του δεντρολίβανου μπορεί να σας βοηθήσουν.

Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μερικές φορές, η ναυτία και ο έμετος μπορεί να οφείλονται σε παλινδρόμηση γαστρικών υγρών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τι να κάνετε ή αν μπορείτε να πάρετε κάποιο φάρμακο. Συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.