Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του κυττάρου ενός ωαρίου που αλληλεπιδρά με μια άλλη πρωτεΐνη στην επιφάνεια ενός κυττάρου σπέρματος, επιτρέποντας στα δύο κύτταρα να ενώνονται για να σχηματίσουν ένα έμβρυο.
Η πρωτεΐνη αυτή, που ονομάστηκε Juno, προς τιμήν της Αρχαίας Ρωμαϊκής θεάς της γονιμότητας και του γάμου, και η αντίστοιχη πρωτεϊνη στο σπέρμα, που ονομάζεται Izumo, προς τιμήν μιας Ιαπωνικής ιέριας του γάμου, είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή σε όλα τα είδη των θηλαστικών συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.
Αυτή η νέα κατανόηση του ρόλου των δύο αυτών πρωτεϊνών θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της θεραπείας της υπογονιμότητας και να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων αντισυλληπτικών, τόνισαν οι ερευνητές.
Η είδηση και η μελέτη του προσδιορισμού της αλληλεπίδρασης μεταξύ Juno και Izumo δημοσιεύθηκε online 16 Απριλίου στο περιοδικό Nature.
Η ανακάλυψη των δύο πρωτεϊνών αναμένεται να ρίξει φως στο πεδίο της ανεξήγητης υπογονιμότητας που υπολογίζεται στο 20% των περιστατικών υπογόνιμων ζευγαριών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν διαπιστωθεί ότι η στειρότητα οφείλεται σε ελαττώματα στον υποδοχέα Juno, τότε θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα απλό μη επεμβατικό, απεικονιστικό τεστ για τη διάγνωση αυτών των γυναικών, ενώ θα μπορούσε να καθοδηγήσει και την κατάλληλη θεραπεία γονιμότητας.
Πηγή: Nature 2014