Μπορεί άραγε το πλάνο θεραπείας της υπογονιμότητας ενός ζευγαριού να είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του; Ποια βήματα ακολουθούμε στη διερεύνηση και πώς φτάνουμε στη σωστή διάγνωση κι εξατομικευμένη θεραπεία του προβλήματος;
Είναι γεγονός ότι κάθε περιστατικό υπογονιμότητας είναι ξεχωριστό και οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε έτσι και ως προς τη διερεύνηση και ως προς την επιλογή του πλάνου θεραπείας που θα ακολουθήσουμε.
Για να υπάρξει όμως επιτυχία και να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο που δεν είναι άλλος από την απόκτηση υγιών παιδιών, είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση του προβλήματος, η οποία αναμφίβολα συνδέεται με τα στοιχεία που συλλέγουμε κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.
Η υπογονιμότητα σ΄ ένα ζευγάρι μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα, της γυναίκας ή και των δυο. Και κατά ένα ποσοστό που αγγίζει το 20 – 30 % των υπογόνιμων ζευγαριών, τα αίτια της υπογονιμότητας, δεν προσδιορίζονται, παρά την εκτενή διερεύνηση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – IASO, πέραν των βασικών διερευνητικών εξετάσεων που ακολουθούμε καθοδηγούμενοι πάντα από τα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα του κάθε ζευγαριού, υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον διερεύνησης με εξειδικευμένα γονιδιακά τεστ, τα οποία στις περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ρίξουν περισσότερο φως στα κρυμμένα αίτια.
Με τα test αυτά διερευνούμε 160 επιλεγμένα γονίδια, τα οποία γνωρίζουμε ότι συνδέονται με διάφορες σπάνιες μορφές ανδρικής ή και γυναικείας υπογονιμότητας. Γνωρίζοντας λοιπόν αν κάποιος από τους δύο αναπαραγωγικούς εταίρους φέρει μεταλλάξεις σε κάποια από τα 160 γονίδια που σχετίζονται με αποβολές, με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης κ.α. τότε μπορούμε να σχεδιάσουμε και να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, απαλλάσσοντας το ζευγάρι από ψυχική και σωματική ταλαιπωρία και περιττές εξετάσεις και δαπάνες.
Καταλήγοντας στη σωστή διάγνωση, επιλέγουμε το πλάνο θεραπείας που ταιριάζει στο ζευγάρι, έχοντας πλέον αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Σήμερα στη διάθεση των ζευγαριών τίθενται επίσης, εξειδικευμένα γονιδιακά τεστ που εξετάζουν πριν τη σύλληψη, το DNA 650 επιλεγμένων γονιδίων και των δύο αναπαραγωγικών εταίρων και θα μπορούσαν να διαγνώσουν ή να αποκλείσουν τουλάχιστον 600 σοβαρές παιδιατρικές ασθένειες, που εμφανίζονται με συχνότητα 1/200 έως 1/300 γεννήσεις. Αυτού του είδους οι γονιδιακές εξετάσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως, να παρέχουν μια επιπλέον εγγύηση απόκτησης υγιούς παιδιού, στις γυναίκες που ακολουθούν ένα πρόγραμμα θεραπείας υπογονιμότητας με τη χρήση δανεικών ωαρίων.