Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Fertility and Sterility δείχνει ότι το άγχος μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα.
H επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από ερευνητές του Columbia University’s Mailman School of Public Health της Νέας Υόρκης, και του Rutgers School of Public Health in Piscataway του Νιου Τζέρσεϋ, διερεύνησε εάν το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα και την ποιότητά του.
Για να δούμε τι διαπίστωσαν!
Είναι γεγονός ότι το άγχος έχει αναγνωριστεί από καιρό ως παράγοντας κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα, δείχνει ότι η αναπαραγωγική υγεία των ανδρών μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το κοινωνικό τους περιβάλλον.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 193 άνδρες ηλικίας 38 έως 49 μεταξύ των ετών 2005 και 2008.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι άνδρες υποχρεώθηκαν να ολοκληρώσουν μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις και ερωτηματολόγια που μετρούσαν τα επίπεδα του στρες που βίωναν συνεκτιμώντας και αγχωτικές καταστάσεις στο εργασιακό περιβάλλον τους αλλά και γενικότερα αγχωτικά γεγονότα που έγιναν αντιληπτά σε αυτούς.
Ήταν επίσης υποχρεωμένοι να παρέχουν δείγματα σπέρματος. Χρησιμοποιώντας τις συνήθεις εξετάσεις διερεύνησης της αντρικής γονιμότητας, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συγκέντρωση, τη μορφολογία και την κινητικότητά των σπερματοζωαρίων, σε κάθε δείγμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνδρες που έζησαν δύο ή περισσότερα έντονα αγχωτικά συμβάντα στη ζωή τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχαν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από τους άνδρες που δεν έζησαν αγχωτικά συμβάντα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις στρες και, ως εκ τούτου, βρίσκει συσχετισμούς με μειωμένη ποιότητα σπέρματος.
Πώς μπορεί το στρες να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος;
Αν και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια πόσο άγχος, πόσες αγχωτικές καταστάσεις, επηρεάζουν τελικά την ποιότητα του σπέρματος, ωστόσο υπάρχουν κάποιες θεωρίες που εξηγούν το μηχανισμό δράσης του stress στην ανδρική γονιμότητα.
Μία από αυτές υποστηρίζει ότι το άγχος θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση των γλυκοκορτικοειδών – στεροειδών ορμονών που επηρεάζουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών – που θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την παραγωγή σπέρματος.
Μια άλλη θεωρία, υποστηρίζει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συσχετιστεί με την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα.
Το οξειδωτικό στρες αντιπροσωπεύει μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS) και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν. Οι δραστικές μορφές οξυγόνου και αζώτου, γνωστές και ως ελεύθερες ρίζες, βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA.