Στρες και υπογονιμότητα
Το στρες μπορεί να προέλθει από κάτι που νιώθουμε απειλητικό ή επιβλαβές. Αγχος μπορεί να προκληθεί από ένα σημαντικό γεγονός ή από πολλά μικρά καθημερινά πράγματα που προκαλούν ανησυχία.
Το οξύ στρες, που προκαλείται από ένα μεμονωμένο γεγονός, προκαλεί ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το χρόνιο στρες-που σημαίνει ότι κάποιος είναι μονίμως αγχωμένος, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου και εξασθένιση του ανοσοποιητικού.
Το άγχος κάνει πολλά όργανα του σώματος να εργαστούν σκληρότερα από το φυσιολογικό και αυξάνει την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών.
Το στρες προκαλεί στειρότητα;
Μάλλον όχι, διότι επιστημονικά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το στρες προκαλεί στειρότητα. Πάντως, σε μια φυσιολογική γυναίκα που έχει πάρα πολύ άγχος, ενδέχεται να διαταραχτούν τα επίπεδα των ορμονών της με αποτέλεσμα να «επέμβει» άθελά της και να προκαλέσει την χρονική στιγμή που θα απελευθερώσει ένα ωάριο.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είτε η ωορηξία να συμβεί καθυστερημένα, είτε να μην συμβεί καθόλου.
Γιατί η υπογονιμότητα προκαλεί άγχος;
Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν συνηθίσει να προγραμματίζουν τα πάντα στη ζωή τους. Επίσης πολλοί πιστεύουν πως αν εργαστούν σκληρά για κάτι, μπορούν να το επιτύχουν. Έτσι, όταν είναι δύσκολο να μείνει η γυναίκα έγκυος, αισθάνονται σαν να μην έχουν τον έλεγχο του σώματός τους ή του στόχου τους να γίνουν γονείς.
Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση; Ενημερωθείτε για την υπογονιμότητα και κατανοήστε ότι τα συναισθήματά σας είναι φυσιολογικά.
Μιλήστε με άλλους ανθρώπους που έχουν υπογονιμότητα και μάθετε όσο πιο νωρίς μπορείτε για την αιτία της υπογονιμότητας σας και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.
Πηγή:
– American Society for Reproductive Medicine