Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει πως να ψηλαφεί το στήθος της και να ανακαλύπτει τυχόν ύποπτα σημάδια. Σε πολλές περιπτώσεις σώζει ζωές….
Αφιερώνοντας μόνο 10΄ λεπτά τον μήνα για τον εαυτό σας,με την αυτοψηλάφηση βοηθάτε στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη ίαση. Σκοπός της αυτοψηλάφησης είναι, μέσω της πολλαπλής επανάληψής της, να γνωρίσει η γυναίκα τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της,και να μπορέσει να αναγνωρίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή.
Το πιο πεπειραμένο χέρι για τον κάθε μαστό είναι το δικό σας χέρι για τον δικό σας μαστό αφού έχει αποδειχθεί πως οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν να ψηλαφήσουν πολύ μικρούς όγκους απο 0.5-1 εκατοστό.
Πως θα το καταφέρετε αυτό?
Είναι πολύ απλό και εύκολο αρκεί να ακολουθήσετε τις λίγες αλλά χρήσιμες συμβουλές μας.
Η αυτοεξέταση μαστού διαρκεί 10 λεπτά κάθε μήνα. O καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά την περίοδο. Kαι πιο συγκεκριμένα την 8η μέρα από την αρχή της περιόδου. Kαλό είναι να την επαναλαμβάνετε την ίδια μέρα του κύκλου κάθε μήνα. Πριν ακριβώς από την έμμηνο ρύση, το στήθος μπορεί να έχει μικρούς «όγκους» ή να είναι ευαίσθητο. Aν δεν έχετε περίοδο, διαλέξτε την πρώτη ή την τελευταία μέρα του μήνα, για να θυμάστε πότε κάνατε το τεστ. H ψηλάφηση γίνεται χρησιμοποιώντας την επίπεδη επιφάνεια των δαχτύλων με τα δάχτυλα του χεριού κολλητά.
Oι κινήσεις είναι συνεχείς, κυκλικές και μικρές γύρω από τον μαστό, ενώ η πίεση σταθερή ξεκινώντας από την περιφέρεια (από την κοιλότητα της μασχάλης) προς το κέντρο (θηλή).
Αν διαπιστώσετε οπιαδήποτε αλλαγή στο μαστό σας όπως 1. παρουσία ψηλαφητού όγκου,2.κάποια έκκριση από την θηλή,3.πάχυνση του δέρματος ή 4. οποιαδήποτε αλλαγή στην μορφή της θηλής ή του μαστού συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
H αυτοεξέταση μαστού με πολύ απλά βήματα:
- Στον καθρέφτη:
Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και ελέγξτε το στήθος για τυχόν διαφορά στο χρώμα, το μέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερμίδα. Eπαναλάβετε τοποθετώντας τα χέρια στους γοφούς πιέζοντας ώμους και αγκώνες, για να ενεργοποιηθούν οι μύες του στήθους. Συνεχίστε βάζοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Σηκώστε ψηλά το δεξί σας χέρι και με το αριστερό ψηλαφίστε το στήθος και τη μασχάλη πάντα με κυκλικές κινήσεις. Πιέστε ελαφρός τη θηλή και εξετάστε αν βγάζει υγρό. Επαναλάβετε στο άλλο στήθος. - Ξαπλωμένη:
Ξαπλώστε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο και το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι. Εξετάστε το στήθος και τη μασχάλη με κυκλικές κινήσεις. Πιέστε τη θηλή μήπως βγάλει υγρό. Επαναλάβετε στο άλλο στήθος.
Πιο συγκεκριμένα, η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση ,τον υπέρηχο μαστού ,την μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.
Το υπερηχογράφημα μαστού ή υπέρηχος μαστού, όπως επίσης αποκαλείται συχνά, είναι μια εξέταση των μαστών με τη χρήση υπερηχητικών κυμάτων.
Το υπερηχογράφημα μαστού δημιουργεί επίσης μια εικόνα του εσωτερικού των μαστών, όχι με ακτίνες Χ όπως η μαστογραφία, αλλά με κύματα ήχου υψηλής συχνότητας (υπέρηχοι). Το υπερηχογράφημα μαστού είναι μια συμπληρωματική εξέταση, που μπορεί να διαχωρίσει σε μεγάλο ποσοστό το είδος ενός όγκου, αν δηλαδή είναι κυστικό ή συμπαγές, και σε κάποιο βαθμό αν είναι καλοήθες ή κακοήθες.
Πως γίνεται το υπερηχογράφημα μαστού
Το υπερηχογράφημα γίνεται με τη χρήση του μηχανήματος υπερήχων, με κεφαλή κατάλληλη για τους μαστούς.
Η εξεταζόμενη γυναίκα ξαπλώνει σε ύπτια θέση και τοποθετεί τα χέρια πίσω από το κεφάλι για μεγαλύτερη έκταση των μαστών και λεμφαδένων. Το μηχάνημα τότε αναπαράγει την ανατομική δομή του μαστού αλλά και της περιοχής της μασχάλης σε μια εικόνα σε ένα μόνιτορ.
Αυτό επιτρέπει να φανεί ολόκληρος ο μαστός και οι γύρω περιοχές του, και μάλιστα με μια εξέταση που είναι ανώδυνη, γρήγορη και χωρίς ακτινοβολία. Ωστόσο το υπερηχογράφημα μαστών πρέπει να γίνεται είτε από γυναικολόγο, είτε από ακτινολόγο που γνωρίζει καλά τη σύσταση και τις παθήσεις των μαστών.
Πότε συνιστάται το υπερηχογράφημα μαστού
Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά με κλινική εξέταση: σε γυναίκες κάτω των 35 ετών που θέλουν να ελέγξουν το στήθος τους χωρίς τη λήψη ακτινοβολίας σε γυναίκες που πρόκειται να εγχειριστούν και χρειάζονται προεγχειρητικό εντοπισμό με υπερηχογραφική συμβολή και καθοδήγηση για το διαχωρισμό των κύστεων ή αδενωμάτων του μαστού από τους όγκους.