Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας?

Πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα γονιμότητας αλλά δεν το γνωρίζουν μέχρι να αποφασίσουν να κάνουν παιδί. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές τα προβλήματα γονιμότητας δεν έχουν συμπτώματα. Έτσι, είτε προσπαθείτε τώρα να αποκτήσετε παιδιά ή αν απλά σχεδιάζετε να κάνετε στο μέλλον, είναι καλό να γνωρίζετε εάν εσείς ή ο σύντροφός σας, κάνετε κάτι που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Είναι γεγονός ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα σας, υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που εξαρτώνται από τη δική σας βούληση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ζευγαριού να αποκτήσει μωρό;

Ηλικία. Μια γυναίκα γεννιέται με ένα καθορισμένο αριθμό ωαρίων. Ο αριθμός αυτός μειώεται, καθώς μεγαλώνει, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη εγκυμοσύνης ιδιαίτερα μετά τα 35. Από τα 40, οι πιθανότητες της εγκυμοσύνης μειώνονται ακό,η περισσότερο, 67% – 90%. Μέχρι την ηλικία των 45, είναι μόλις 15%.

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος;
Ίσως θα μπορούσε να μειωθεί αν τα ζευγάρια δεν περίμεναν τόσο πολύ για να αποκτήσουν παιδιά. Όσο νεότεροι τόσο το καλύτερο.

Κάπνισμα. Εάν καπνίζετε οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής ή να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Οι καπνίστριες μπαίνουν επίσης στην εμμηνόπαυση περίπου 2 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνίστριες, ενώ στους άντρες το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο; Ναι. Μην καπνίζετε και μη χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού γενικότερα.

Κατανάλωση αλκοόλ. Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες. Μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος ενώ η κατανάλωση αλκοόλ από τους άντρες μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο; Ναι. Οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Βάρος. Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες μπορεί να έχουν ανώμαλες περιόδους και να «χάνουν» την ωορρηξία. Αλλά οι γυναίκες που έχουν εξαιρετικά χαμηλό βάρος, μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα γονιμότητας. Οι άνδρες που είναι παχύσαρκοι μπορεί να έχουν κακή ποιότητα σπέρματος ή στυτική δυσλειτουργία.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο; Ναι. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πώς θα διατηρείτε ένα ασφαλές βάρος, ειδικά αν είστε πάνω από την ηλικία των 40.

Ψυχική υγεία. Τόσο η κατάθλιψη όσο και το στρες μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον αναπαραγωγικό κύκλο σας. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα δεν έχουν κανονική ωορρηξία και οι άνδρες μπορεί να έχουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο; Ναι. Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας πριν και ενώ προσπαθείτε να επιτύχετε εγκυμοσύνη.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις σας βάζει σε κίνδυνο να μολυνθείτε από κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα. Τα Χλαμύδια και η γονόρροια μπορούν να προκαλέσουν Φλεγμονώδη Νόσο της Πυέλου (PID) και προβλήματα στις σάλπιγγες στις γυναίκες και επιδιδυμίτιδα στους άνδρες, που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο; Ναι. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κάθε φορά που έχετε σεξουαλικές επαφές προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητές να μολυνθείτε από κάποιο ΣΜΝ.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Μπορεί να υπάρχουν παράγοντες στην καθημερινή σας ζωή που μειώνουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος – ειδικά αν η δουλειά σας σχετίζεται με τοξικές ουσίες και παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι τα φυτοφάρμακα, η ρύπανση, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι χημικές ουσίες η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κ.α. Επίσης οι θεραπείες για τον καρκίνο με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσουν τόσο το σπέρμα όσο και τα ωάρια.

Γυναικείοι παράγοντες κινδύνου

Τα παρακάτω θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα με την ωορρηξία, τις ορμόνες ή τα αναπαραγωγικά σας όργανα:

 • Ενδομητρίωση
 • Κλειστές σάλπιγγες
 • Χρόνια Νοσήματα όπως διαβήτης, λύκος, αρθρίτιδα, υπέρταση, άσθμα
 • Δύο ή περισσότερες αποβολές
 • Ανωμαλίες περιόδου
 • Πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν την ηλικία των 40)
 • Ασυνήθιστo σχήμα της μήτρας
 • Πολύποδες στη μήτρα
 • Ουλώδης ιστός που δημιουργήθηκε από πυελική μόλυνση ή χειρουργική επέμβαση
 • Ινομυώματα της μήτρας ή κύστεις
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Ανδρικοί παράγοντες κινδύνου

Οι παρακάτω παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την υγεία του σπέρματος ή την κινητικότητα του σπέρματος:

 • Μετεγχειρητική κήλη
 • Κρυψορχία
 • Φλεγμονή ή λοίμωξη του προστάτη
 • Παρωτίτιδα μετά την εφηβεία
 • Λήψη φαρμάκων για έλκη ή ψωρίαση
 • Κυστική ίνωση
 • Πρόωρη εκσπερμάτωση
 • Αζωοσπερμία
 • Κιρσοκήλη

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?