Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την έμμηνο ρύση μιας γυναίκας και να κάνουν την περίοδό της, ασυνήθιστα ελαφριά. Οι περίοδοι που είναι ελαφρύτερες από το συνηθισμένο συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ελαφριά περίοδος μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή απώλεια βάρους. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει εγκυμοσύνη ή κατάσταση που σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.
Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τις συνήθεις αιτίες που μια γυναίκα μπορεί να βιώνει αυτού του είδους την αλλαγή στην περίοδό της, πως να τις αναγνωρίσει και πότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει με το γιατρό της.
Η έμμηνος ρύση είναι ξεχωριστή για κάθε γυναίκα. Είναι φυσιολογικό αυτή η ροή να ποικίλλει από μήνα σε μήνα και μπορεί επίσης να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η περίοδος μιας γυναίκας μπορεί να γίνεται βαρύτερη ή ελαφρύτερη καθώς μεγαλώνει.
Ορισμένες πιθανές αιτίες που η περίοδος μπορεί να είναι πιο ελαφριά είναι οι ακόλουθες:
Ηλικία
Η ροή της περιόδου μπορεί να ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Κατά την εφηβεία για παράδειγμα, η περίοδος μπορεί να είναι πιο ελαφριά και μπορεί να εμφανίζεται μόνο με κηλίδες. Οι περίοδοι τείνουν να γίνονται πιο τακτικές αργότερα στις δεκαετίες των 20 και των 30.
Στα τέλη της δεκαετιών των 30 και των 40, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερες και μικρότερες σε διάρκεια περιόδους. Μπορεί επίσης να έχουν μήνες χωρίς περίοδο και μετά να έχουν μια πιο βαριά περίοδο. Οι περίοδοι συχνά γίνονται πιο ελαφριές και πιο ακανόνιστες κατά την περιεμμηνόπαυση.
Έλλειψη ωορρηξίας
Μερικές φορές, μια γυναίκα έχει ακανόνιστες περιόδους επειδή το σώμα της δεν απελευθερώνει ένα ωάριο. Αυτό λέγεται ανωορρηξία και μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους εμμηνορρυσίας ελαφρύτερες ή καθόλου περιόδους.
Επιπλέον, μερικές γυναίκες παρουσιάζουν πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια.
Το σωματικό βάρος αλλάζει
Οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς ή που χάνουν γρήγορα πολύ βάρος μπορεί να παρατηρήσουν ότι η περίοδός τους είναι πολύ ελαφριά ή ότι σταματά τελείως. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει επειδή το επίπεδο λίπους στο σώμα τους γίνεται πολύ χαμηλό, γεγονός που μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία.
Η υπερβολική άσκηση και οι διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ελαφρύτερη ή να σταματήσουν την περίοδο.
Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περίοδοι σταματούν. Ωστόσο, μια γυναίκα μπορεί να θεωρήσει κάποιες κηλίδες ως μια ελαφριά περίοδο. Αυτή είναι μια μικρή ποσότητα κηλίδων που παρατηρούνται όταν το ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα.
Εάν μια γυναίκα διαπιστώσει ότι έχει κηλίδες μετά από μια απώλεια περιόδου, καλό είναι να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Ιατρικές καταστάσεις
Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία μιας γυναίκας μπορούν επίσης να επηρεάσουν και τον εμμηνορροϊκό της κύκλο. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν:
- δυσλειτουργία του θυρεοειδούς
- σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
- περιεμμηνόπαυση
- σύνδρομο Cushing
- Στρες
Οι παρατεταμένες περίοδοι στρες μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία μια γυναίκας και να να διακόψουν τον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο της. Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει ώστε ο κύκλος να γίνει και πάλι κανονικός.
Ελαφριές περίοδοι και αντισύλληψη
Όταν μια γυναίκα αρχίζει να χρησιμοποιεί αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να παρατηρήσει ότι η περίοδός της μειώνεται.
Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί και σε γυναίκες που χρησιμοποιούν άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους που μπορεί να προκαλούν λέπτυνση του τοιχώματος επένδυσης της μήτρας.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να συστηθεί σε μια γυναίκα με ελαφριές περιόδους να πάρει αντισυλληπτικά χάπια για τη ρύθμιση του κύκλου της. Ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών περιέχουν ορμόνες που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του κύκλου.
Πιθανοί παράγοντες
Όπως ήδη αναφέραμε μερικοί πιθανοί παράγοντες κινδύνου για ελαφριά περίοδο είναι οι παρακάτω:
Ηλικία: Οι νέες γυναίκες τείνουν να έχουν πιο ελαφριές περιόδους.
Θηλασμός: Αυτή η φυσική διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή των περιόδων μετά τον τοκετό ή να οδηγήσει σε ελαφρύτερες περιόδους όταν ξαναρχίσουν.
Στρες: Το υψηλό στρες στη ζωή κάποιου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα του.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS: Ορισμένες αναπαραγωγικές παθήσεις, όπως το PCOS, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών και την εμμηνόρροια.
Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας
Το να έχετε μια ελαφριά περίοδο δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν παρατηρείτε κατ’ επανάληψη μείωση της περιόδου σας ή και παντελή έλλειψη, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε εάν μια ελαφριά περίοδος συμπίπτει με άλλα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία, όπως πυελικός πόνος.