Νέα έρευνα διερευνά τους λόγους πίσω από τους οποίους οι γυναίκες καθώς μεγαλώνουν και κυρίως μετά από την εμμηνόπαυση τείνουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ.
Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στην Ετήσια Συνάντηση της Menopause Society (NAMS) που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και σύμφωνα με αυτά οι γυναίκες που συμμετείχαν δήλωσαν ότι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν ήταν σεξουαλικά ενεργές ήταν η έλλειψη διάθεσης και ενδιαφέροντος, η σωματική αδυναμία και κυρίως ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
Η έρευνα που διενεργήθηκε εξετάζει την επικράτηση του λεγόμενου ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης (GSM) μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και πώς αυτό επηρεάζει την ικανότητα των γυναικών, να απολαμβάνουν το σεξ.
Το Σύνδρομο GSM είναι το συλλογικό όνομα για το εύρος των προβλημάτων του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος που επηρεάζουν γυναίκες που είτε μπαίνουν στην εμμηνόπαυση ή είναι μετεμμηνοπαυσιακές.
Τα συνηθισμένα συμπτώματα του Συνδρόμου GSM περιλαμβάνουν προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η οποία τείνει να εμφανίζεται επειδή τα κολπικά τοιχώματα γίνονται λεπτότερα σε αυτή την ηλικία.
Ο φόβος του επώδυνου σεξ κάνει τις γυναίκες να το αποφεύγουν
Η δυσπαρευνία επηρεάζει το 25%-45% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Η πιο κοινή αιτία είναι η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου, η οποία μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και να επηρεάσει τη σεξουαλική τους λειτουργία.
Εμμηνόπαυση και συμπτώματα: μερικές χρήσιμες συμβουλές
Η εμμηνόπαυση είναι μια φάση στην ζωή μιας γυναίκας, στην οποία εισέρχεται φυσιολογικά συνήθως μετά την ηλικία των 45 και συμβαίνει όταν οι ωοθήκες της γυναίκας σταματούν παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.
Μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση όταν δεν έχει περίοδο για έναν χρόνο συνεχόμενα ενώ η έναρξη αυτής της νέας περιόδου, φέρνει πολλές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, καθώς και κοινά συμπτώματα όπως εξάψεις και αύξηση σωματικού βάρους.
Οι αλλαγές και τα συμπτώματα βέβαια, μπορεί να ξεκινήσουν πολλά χρόνια νωρίτερα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:
- Ανωμαλίες στον κύκλο περιόδου
- Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
- Προβλήματα ύπνου
- Κολπική ξηρότητα
- Κυκλοθυμική διάθεση
- Τριχοφυία στο πρόσωπο και απώλεια τριχών από το κεφάλι
Μερικά συμπτώματα χρειάζονται θεραπεία. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την εμμηνόπαυση και βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σας καθώς και της οικογενείας σας. Αυτό είναι χρήσιμο για την περίπτωση που είστε ευάλωτες στον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση, ή καρκίνο του μαστού.
Μερικές συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων:
- Κάντε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.
- Ελαττώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
- Κόψτε το κάπνισμα.
- Γυμναστείτε. Η φυσική άσκηση βοηθά στην ενίσχυση των οστών, τονώνει την διάθεση και σας βοηθά να κοιμηθείτε.
- Χάστε τα παραπανίσια κιλά.