Πολύ συχνά λέμε ότι το στρες επηρεάζει σημαντικά την γονιμότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Και πολύ συχνά η αρνητική αυτή επίδραση τους στρες στον οργανισμό χρεώνεται στην υπερέκκριση κορτιζόλης της γνωστής πλέον σε όλους ορμόνης του στρες.
Μια νέα έρευνα ωστόσο διαπιστώνει πως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ στρες και υπογονιμότητας δεν είναι η κορτιζόλη αλλά ένας πληθυσμός νευρικών κυττάρων στη βάση του εγκεφάλου που «ξυπνούν» σε στρεσογόνες για το άτομο καταστάσεις.
Η έρευνα επιβεβαίωσε σε εργαστηριακές δοκιμές σε πειραματόζωα ότι ένας πληθυσμός νευρικών κυττάρων κοντά στη βάση του εγκεφάλου – οι νευρώνες RFRP – ενεργοποιούνται σε αγχωτικές καταστάσεις και στη συνέχεια θέτουν σε καταστολή το αναπαραγωγικό σύστημα.
Στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν διαγονιδιακές τεχνικές αιχμής μέσω των οποίων διαπιστώθηκε ότι όταν αυξάνεται η δραστηριότητα των κυττάρων RFRP, οι αναπαραγωγικές ορμόνες καταστέλλονται, ακριβώς όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του στρες ή κατά την έκθεση στην κορτιζόλη.
Τι έκαναν λοιπόν οι ερευνητές; Χρησιμοποίησαν κορτιζόλη με στόχο να καταστείλουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες των περιραματόζωων και παράλληλα «απενεργοποίησαν» τους νευρώνες RFRP. Όπως διαπίστωσαν το αναπαραγωγικό σύστημα συνέχισε να λειτουργεί σαν να μην υπήρχε καθόλου κορτιζόλη – αποδεικνύοντας ότι οι νευρώνες RFRP είναι ένα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ του άγχος – που προκαλούν καταστολή της αναπαραγωγής. Τα αποτελέσματα αυτά όπως αναφέρθηκε ήταν πιο εμφανή σε θηλυκά πειραματόζωα.
Όπως φάνηκε από την έρευνα οι νευρώνες RFRP είναι πράγματι ο άγνωστος μέχρι σήμερα σύνδεσμος μεταξύ στρες και υπογονιμότητας καθώς ενεργοποιούνται σε καταστάσεις άγχους – ίσως ανιχνεύοντας τα αυξανόμενα επίπεδα κορτιζόλης – και στη συνέχεια καταστέλλουν το αναπαραγωγικό σύστημα.
Το αν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για να μπλοκάρουν τη δράση των νευρώνων RFRP σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας είναι θέμα που χρήζει περαιτέρω έρευνας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience
Source:
University of Otago
Journal reference:
Mamgain, A., Nair, A.K., et al. (2020) RFamide-related peptide neurons modulate reproductive function and stress responses. Journal of Neuroscience. doi.org/10.1523/JNEUROSCI.1062-20.2020.