Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Μπορεί η Εμμηνόπαυση να σας προκαλεί συχνές ζαλάδες;

Η ζαλάδα κατά την εμμηνόπαυση είναι φυσιολογική και δεν υποδεικνύει συνήθως ιατρικό πρόβλημα. Ωστόσο, η ανεξήγητη ζάλη πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό, επειδή το σύμπτωμα μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.
Πολλές γυναίκες είναι πιθανό να παρουσιάσουν ζάλη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κυρίως λόγω της αύξησης της ηλικίας και των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών. Η ζάλη δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα για κάτι που συμβαίνει μέσα στο σώμα.
Τι προκαλεί όμως τη ζάλη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Μερικές πιθανές εξηγήσεις είναι οι εξής:

Ορμονικές αλλαγές

Οι μεταβολές των ορμονικών επιπέδων μπορεί να προκαλέσουν ζάλη κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, δηλαδή αρκετά νωρίτερα κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Αυτή η φάση αρχίζει όταν οι περίοδοι γίνονται αντικανονικές.

Η περιεμμηνόπαυση διαρκεί 4 έως 8 χρόνια μέχρι το διάστημα που η περίοδος σταματήσει εντελώς για ένα χρόνο και τότε μπορούμε να πούμε ότι έχει επέλθει η εμμηνόπαυση Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, δηλαδή τις ορμόνες αυτές που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση του αναπαραγωγικού συστήματος.

Αυτές οι ορμόνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη δραστηριότητα άλλων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, της καρδιάς και του παγκρέατος. Ας δούμε λοιπόν πως επηρεάζονται οι λειτουργίες τους:

Μεταβολισμός

Το μεταβολικό σύστημα του οργανισμού διασπά τα τρόφιμα σε απλά σάκχαρα που ονομάζονται γλυκόζη και τα παραδίδει στα κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν τη γλυκόζηγια ενέργεια. Το οιστρογόνο παίζει ρόλο στη διατήρηση αυτής της διαδικασίας.

Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων του οργανισμού μειώνονται, τα κύτταρα σε όλο το σώμα μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή γλυκόζη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ζάλη.

Η καρδιά

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες. Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.

Ο εγκέφαλος

Το οιστρογόνο βοηθά τον εγκέφαλο να καταλάβει τη θέση του σώματος στο περιβάλλον του.

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, ο εγκέφαλος μπορεί να αποπροσανατολιστεί, οδηγώντας σε ένα αίσθημα ανισορροπίας ή περιστροφής.

Έμμεσες αιτίες

Η ζάλη είναι μερικές φορές ένα σύμπτωμα μιας κατάστασης που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, και όχι ένα άμεσο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.
Οι αλλαγές στις ορμόνες γονιμότητας μπορούν να προκαλέσουν τις ακόλουθες καταστάσεις που οδηγούν σε ζάλη:
Αϋπνία
Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, προκαλώντας στις γυναίκες ανικανότητα να κοιμηθούν ή να έχουν συνεχόμενο ύπνο για 7 έως 8 ώρες.
Η χρόνια δυσκολία στον ύπνο, γνωστή ως αϋπνία, μπορεί να εμποδίσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, οδηγώντας σε ζάλη.
Εξάψεις
Πολλές γυναίκες βιώνουν τις γνωστές εξάψεις τη εμμηνόπαυσης αρκετά χρόνια νωρίτερα Ζάλη και αποπροσανατολισμός μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των εξάψεων.
Ημικρανίες
Μελέτες διαπιστώνουν ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες και πονοκέφαλο που συνοδεύεται από επεισόδια ζάλης.

Ανησυχία και άγχος
Οι ανησυχίες και ο πανικός μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης λόγω ορμονικών αλλαγών ή γεγονότων στη μέση ζωή, όπως ανησυχίες σχετικά με τη γήρανση και τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων.
Τα αγχώδη συναισθήματα μπορούν να κορυφωθούν σε μια κρίση πανικού, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη ζάλη ως σύμπτωμα.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό
Μιλήστε στο γιατρό σας εάν η ζάλη περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ή προκαλεί πρόσθετα συμπτώματα. Η συζήτηση σχετικά με τη ζάλη σε σχέση με την εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των αιτιών της και να αποκλείσει την πιθανότητα των άλλων διαταραχών. Είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν λεπτομέρειες σχετικά με την έναρξη της ζάλης.
Πρόκειται για μια κατηγορία ιατρικών καταστάσεων που επηρεάζουν το εσωτερικό αυτί ή το τμήμα του εγκεφάλου που ερμηνεύει τις αισθήσεις.

Πώς να περιγράψετε τη ζάλη που νιώθετε
Το να υποδείξετε τον τύπο ζάλης, που νιώθετε μπορεί να βοηθήσει στο σωστή διάγνωση Ανάλογα με το πώς νιώθετε μπορείτε να περιγράψετε τη ζάλη ως εξής:
Ελαφριά: αισθάνεστε ότι το κεφάλι δεν έχει βαρύτητα.
Διαταραχή ισορροπίας: αισθάνεστε ότι χάνεται το έδαφος, ανισορροπία ή μετατόπιση.
Vertigo: Το περιβάλλον φαίνεται να γυρίζει.

Θεραπεία
Η θεραπεία έχει να κάνει συνήθως με την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Η τήρηση ενός ημερολογίου καθημερινών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τι σας προκαλεί ζάλη.
Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η κατανάλωση άφθονου νερού και η αποφυγή των αναψυκτικών του αλκοόλ και του καφέ μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Ως προς τη διατροφή, η κατανάλωση μικρών γευμάτων και υγιεινών σνακ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Επιλέξτε τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες – όπως δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά – άπαχες πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, το κοτόπουλο και τα ψάρια.
Διατηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου και βάλτε στη ζωή σας την τακτική άσκηση. Τα παραπάνω μπορούν να σας βοηθήσουν και στη μείωση του άγχους.

Ορμονική θεραπεία

Συχνά, οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζάλη που προέρχεται από ορμονική ανισορροπία που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε μερικές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.