Ενδιαφέροντα Νέα

Ηλικία και γονιμότητα: Όταν η μητρότητα καθυστερεί …

Πόσο μπορεί να περιμένει άραγε μια γυναίκα μέχρι να πάρει την απόφαση να γίνει μητέρα; Κατά πόσο η αύξηση της ηλικίας επηρεάζει τη γονιμότητά της;

Τα ερωτήματα αυτά μεταξύ άλλων απασχολούν πολλές γυναίκες, συνήθως γύρω στα 30, που θέλουν να δουν τη ζωή τους να εξελίσσεται και να περνά σε μια άλλη φάση, σε αυτή της δημιουργίας οικογένειας.

Πολλές φορές μάλιστα οι προβληματισμοί αυτοί δημιουργούν ιδιαίτερο άγχος στις γυναίκες, οι οποίες φοβούνται μήπως η αύξηση της ηλικίας τους επηρεάσει τη γονιμότητά τους σε τέτοιο βαθμό, που θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την πραγματοποίηση της επιθυμίας τους, να γίνουν μητέρες.

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει. Η γονιμότητα είναι αλήθεια ότι αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά τα 35 μέχρι την εμμηνόπαυση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος στα 40 της αλλά και αργότερα. Μάλιστα τα περιστατικά γυναικών που μένουν έγκυοι κοντά στα 40 είναι πολύ συχνά πλέον καθώς οι γυναίκες για διάφορους λόγους καθυστερούν να πάρουν την απόφαση να κάνουν παιδί.

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογονιμότητας;

Συχνά τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στην επίτευξη εγκυμοσύνης.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι αν ένα ζευγάρι έχει σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο και δεν έχει καταφέρει να επιτύχει εγκυμοσύνη τότε πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

Οι γυναίκες ηλικίας 35 και άνω πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους μετά από 6 μήνες προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Γιατί η γονιμότητα μειώνεται όσο μεγαλώνει μια γυναίκα;

Από τις πιο κοινές αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας είναι τα προβλήματα ωορρηξίας και οι φραγμένες σάλπιγγες.

Προβλήματα ωορηξίας μπορεί να παρουσιαστούν σε μια γυναίκα όσο μεγαλώνει καθώς σταδιακά μειώνεται η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων της, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να συλλάβει.

Επίσης ένα μικρό ποσοστό γυναικών παρουσιάζει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται και ως πρόωρη εμμηνόπαυση καθώς οι γυναίκες αυτές σταματούν να έχουν ωορρηξία ακόμη και πριν τα 40.

Οι κλειστές σάλπιγγες μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης ή άλλης πάθησης.

Άλλες αιτίες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα μπορεί να είναι η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα αλλά και το υπερβολικό βάρος.

Θεραπευτικές επιλογές κι εναλλακτικές λύσεις

Ανάλογα με το πρόβλημα και την αιτία του θα γίνει και η επιλογή της θεραπείας.

Σήμερα τα επιτεύγματα στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας, που παρουσίασε ραγδαία και πολύ εντυπωσιακή εξέλιξη, αλλά και με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των χειρουργικών τεχνικών, είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Οι μέθοδοι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η σπερματέγχυση, η εξωσωματική γονιμοποίηση, η μέθοδος του φυσικού κύκλου κ.α. έχουν πολύ καλά αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται σε γυναίκες που έχουν τις κατάλληλες ενδείξεις.

Οι γυναίκες όμως σήμερα έχουν την επιλογή να δράσουν προληπτικά ως προς την υπογονιμότητα με την κατάψυξη ωαρίων. Η κατάψυξη ωαρίων παγώνει το χρόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες αργότερα και του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν το χρόνο αλλά και τις συνθήκες της ζωής τους πριν αποκτήσουν οικογένεια.