Εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνουν στην εμμηνόπαυση κάθε χρόνο.
Ως περιεμμηνόπαυση ή μετάβαση στην εμμηνόπαυση, θεωρούμε το διάστημα που η γυναίκα αρχίζει να έχει ακανόνιστους κύκλους μέχρι και την τελευταία έμμηνο ρύση. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις των αναπαραγωγικών ορμονών και παρατηρούνται ακανόνιστη περίοδος, παρατεταμένη και βαριά εμμηνόρροια αναμειγμένη με επεισόδια αμηνόρροιας, μειωμένη γονιμότητα, αγγειοκινητικά συμπτώματα, αϋπνία.
Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες , ο αριθμός των γυναικών αυτών αγγίζει ετησίως το 1,3 εκατομμύρια γυναίκες. Αν και οι περισσότερες γυναίκες κάνουν τη μετάβασή τους στην εμμηνόπαυση, χωρίς να αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα, εκτιμάται ότι το 20% από αυτές, έρχονται αντιμέτωπες με την κατάθλιψη, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Κατάθλιψη
Διάφορες μελέτες της διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση έχουν αποκαλύψει, ότι υπάρχει γενικότερα αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης κατά την περίοδο πριν και λίγο μετά την εμμηνόπαυση, με μείωση του κινδύνου αυτού λίγα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αναπαραγωγικές ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση , συμβάλλουν σε μεταβολές της διάθεσης, όπως η κάτάθλιψη. Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε υψηλότερα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση ωστόσο , εξακολουθεί να αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Προβλήματα με τον ύπνο
Η αϋπνία εμφανίζεται στο 40-50 % των γυναικών κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση και τα προβλήματα με τον ύπνο μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να συνδεθούν με διαταραχές της διάθεσης.
Οι γυναίκες με αϋπνία έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναφέρουν προβλήματα όπως άγχος, στρες, ένταση και συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι διαταραχές του ύπνου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης έχουν συσχετιστεί με την έλλειψη οιστρογόνων. Η ορμονική θεραπεία με οιστρογόνα έχει δειχθεί ότι βελτιώνει τόσο υποκειμενικά όσο και αντικειμενικά τον ύπνο, γεγονός που αποδίδεται και στη μείωση των εξάψεων.
Σχιζοφρένεια
Στις περισσότερες περιπτώσεις , η σχιζοφρένεια εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην αρχή της ενηλικίωσης, με το ποσοστό των νέων περιπτώσεων να μειώνεται σε άντρες και γυναίκες μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.
Μια δεύτερη περίοδος κατά την οποία κορυφώνεται η συχνότητα εμφάνισης της σχιζοφρένειας σημειώνεται μεταξύ των γυναικών ηλικίας 45-50 χρόνων. Αυτή η δεύτερη κορύφωση της εμφάνισης της νόσου, δεν παρατηρείται σε άνδρες.
Μερικοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει μια επιδείνωση της πορείας της σχιζοφρένειας σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Αυτές οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι τα οιστρογόνα μπορεί να παίζουν ένα ρυθμιστικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της σχιζοφρένειας.
Διαταραχές πανικού
Οι διαταραχές ή αλλιώς κρίσεις πανικού είναι κοινές κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Η Διαταραχή πανικού μπορεί να συμβεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ή η προϋπάρχουσα διαταραχή πανικού μπορεί να επιδεινωθεί. Η Διαταραχή πανικού μπορεί να είναι πιο κοινή σε γυναίκες που παρουσιάζουν πολλά σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Νέα εμφάνιση ψυχαναγκαστικής – καταναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ), ή υποτροπής της ΙΨΔ, ή μια αλλαγή στα συμπτώματα ΙΨΔ μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι διακυμάνσεις στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν συσχετιστεί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και με την εγκυμοσύνη, υποδηλώνοντας ότι τα επίπεδα ορμονών μπορεί να συνεισφέρουν στη διαταραχή.
Διπολική διαταραχή
Έξαρση των ψυχολογικών συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση έχουν παρατηρηθεί σε γυναίκες με προϋπάρχουσα διπολική διαταραχή. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες με διπολική διαταραχή έχουν υψηλότερα ποσοστά καταθλιπτικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.