Γράφει η Μαρία Αρβανίτη- Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Metropolitan University of London, Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ). Επιστημονική συνεργάτης του medNutrition, του Βιωματικού Σχολείου, της ΕΑΔΑΠ (Εταιρία για την Ανάπτυξη και τη Δημιουργική Απασχόληση των Παιδιών).
E-mail: maa025@hotmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/smartdiet.gr
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η άσκηση βοηθά στη διαχείριση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Είναι γεγονός ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ ή PCOS) αποτελεί μια πολύ συχνή ορμονική διαταραχή που επηρεάζει το 5-10% των νέων γυναικών, αναπαραγωγικής ηλικίας.
Γυναίκες με ΣΠΩ συχνά παρατηρείται ότι έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη (το σώμα δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη καλά), με αποτέλεσμα παραπάνω ινσουλίνη στο σώμα από ότι χρειάζεται. Η περίσσεια ινσουλίνης έχει συσχετισθεί με αύξηση της παραγωγής των ανδρογόνων, ανδρική ορμόνη η οποία δημιουργείται από τα λιπώδη κύτταρα, τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια.
Μέτρια απώλεια βάρους (5-10% του συνολικού σωματικού βάρους) μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση του έμμηνου κύκλου, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει.
Τρώτε περισσότερες τροφές ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γάλα, τυρί, γιαούρτι.
Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για τις γυναίκες με ΣΠΩ:
- 4-5 με γεύματα την ημέρα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό- 1 με 2 σνακ). Μην παραλείπετε γεύματα.
- Ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες δηλαδη φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πρωτεΐνες (άπαχες) και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Μέτρια κατανάλωση λιπών (κατά προτίμηση μονοακόρεστα), όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο.
- Να υπάρχει πρωτεΐνη σε όλα τα γεύματα και σνακ. Δοκιμάστε άπαχο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Ξηρούς καρπούς κατά προτίμηση ανάλατους.
- Καταναλώστε υγρά όπως νερό, χαμηλά ή χωρίς σε λιπαρά γάλα ή σόγια ή φυσικό χυμό φρούτων.
Φυσική Δραστηριότητα και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Βοηθούν 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά.
Πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα
Στο ΣΠΩ τείνει να υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση, αλλά η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Τα συνήθη συμπτώματα συμπτώματα είναι:
- Ανώμαλοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι ή κύκλοι χωρίς ωοθυλακιορρηξίες, δηλαδή μη γόνιμοι – ανοωρρηκτικοί κύκλοι (κύκλοι 42 ημερών).
- Υπογονιμότητα, λόγω της έλλειψης της ωορρηξίας.
- Έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη, τους αντίχειρες ή τα πόδια.
- Ακμή, λιπαρό δέρμα και πιτυρίδα.
- Η αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση.
- Αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη τύπου 2
- Υψηλή χοληστερόλη ή/ και αυξημένη πίεση.
- Αραίωση των μαλλιών στο κεφάλι.
- Πυελικό άλγος
- Κατάθλιψη λόγω της εμφάνισης τους ή/ και της υπογονιμότητας.
Εάν έχετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενημερώστε το γιατρό σας.