Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Είναι ασφαλές να βάφω τα μαλλιά μου, να κάνω περμανάντ ή ίσιωτική όταν είμαι έγκυος;

Οι ερωτήσεις που σχετίζονται με τις βαφές και τις θεραπείες μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένες. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες θεραπείες περιλαμβάνουν χημικές και χρωστικές ουσίες που κάνουν τις γυναίκες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλείς.

Αν και είναι αρκετά περιορισμένες, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που βρέθηκαν στις ημι-μόνιμες και μόνιμες βαφές δεν είναι ιδιαίτερα τοξικές και είναι ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο όταν χρησιμοποιείτε βαφές μαλλιών ή άλλα προϊόντα για τα μαλλιά, μια μικρή ποσότητα μπορεί να διαπεράσει το δέρμα σας.

Για το λόγο αυτό συνιστούμε κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να μην βάφετε τα μαλλιά σας. Εκτός αν επιλέγετε να κάνετε ανταύγειες που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα του κεφαλιού ή αν επιλέγετε να εφαρμόσετε φυτικές βαφές.

Γενικά, όμως, οι χημικές ουσίες των βαφών και των θεραπειών, δεν πιστεύεται ότι μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Επιπλέον, μόνο μικρές ποσότητες βαφής μαλλιών μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα. Ως εκ τούτου, αυτή η μικρή ποσότητα δεν θεωρείται επιβλαβής για το έμβρυο. Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο του θηλασμού. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις γυναίκες που βάφουν τα μαλλιά τους ενώ θηλάζουν, είναι γνωστό ότι ελάχιστη ποσότητα χημικών ουσιών θα περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

– Αν και μία μελέτη του 2005 έδειξε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης βαφών μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης νευροβλαστώματος (παιδικού καρκίνου), άλλες μελέτες δεν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Οι περισσότεροι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο, η χρήση των προϊόντων για τα μαλλιά πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη όγκων στην παιδική ηλικία.

Ποιές προφυλάξεις πρέπει να πάρω όταν βάφω τα μαλλιά μου;

  • Περιμένετε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο για να βάψετε τα μαλλιά σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία της βαφής γίνεται σε καλά αεριζόμενο χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης και μην αφήνετε τη βαφή στα μαλλιά περισσότερο απ όσο πρέπει.
  • Ξεπλύνετε το τριχωτό της κεφαλής σας με άφθονο νερό μετά τη βαφή.
  • Φοράτε γάντια κατά την εφαρμογή της θεραπείας (αν τα βάφετε μόνη σας)
  • Μην βάφετε και μην ξεβάφετε με οξυζενέ τα φρύδια και τις βλεφαρίδες σας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πρήξιμο ή να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στην περιοχή των ματιών.
  • Κάντε ένα τεστ για αλλεργικές αντιδράσεις πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη από μόνη της, μπορεί φυσικά να αλλάξει την υφή της τρίχας. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να κάνει τα μαλλιά σας να αντιδρούν διαφορετικά στην περμανάντ ή στις χρωστικές ουσίες. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να περιμένετε μέχρι μετά την εγκυμοσύνη για να κάνετε μια περμανάντ ή μια θεραπεία ισιώματος των μαλλιών σας.

Τι να προσέχω αν εργάζομαι ως κομμώτρια και είμαι έγκυος;

Για τους κοσμετολόγους, οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προέρχονται από το βαθμό της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες περιποίησης των μαλλιών, η οποία επηρεάζεται από τον αριθμό των ωρών εργασίας, καθώς και τις συνθήκες εργασίας.

Μια μελέτη δείχνει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής στις γυναίκες που εφαρμόζουν μεγάλο αριθμό λευκαντικών και μόνιμων βαφών μαλλιών, εργάζονται περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, ή επίσης εργάζονται σε ινστιτούτα που προσφέρουν υπηρεσίες ονυχοπλαστικής.

Οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας, όπως:

  • το να φοράτε προστατευτικά γάντια,
  • να μην τρώτε ή πίνετε στον χώρο εργασίας,
  • ο καλά αεριζόμενος χώρος εργασίας

είναι επίσης πολύ σημαντικo;i παράγοντeς, για τον περιορισμό της έκθεσης των εγκύων σε χημικές ουσίες περιποίησης μαλλιών.