Η εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Μερικές γυναίκες λάμπουν από καλή υγεία και ζωτικότητά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί να αισθάνονται πολύ άσχημα. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι αλλαγές που μπορεί να σας συμβούν, τι σημαίνουν και ποια σημάδια πρέπει να σας κάνουν να ανησυχήσετε.
Αιμορραγία: Περίπου το 25 % των εγκύων γυναικών βιώνουν ελαφρά αιμορραγία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τους. Νωρίς στην εγκυμοσύνη, λίγες κηλίδες μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το γονιμοποιημένο έμβρυο, έχει εμφυτευτεί στη μήτρα. Ωστόσο , αν έχετε σημαντική αιμορραγία, κράμπες, ή οξύ πόνο στην κοιλιά σας , καλέστε τον γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια της αποβολής ή έκτοπης κύησης (εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα).
Ευαισθησία στο στήθος: Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προετοιμάζουν τους γαλακτοφόρους πόρους σας για να ταΐσετε το μωρό σας και θα διαρκέσει πιθανότατα μέσα από το πρώτο τρίμηνο. Αν αλλάξετε το νούμερο του στηθόδεσμου ή αν επιλέξετε ένα στηθόδεσμο με ενίσχυση ίσως αισθανθείτε καλύτερα.
Δυσκοιλιότητα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι συσπάσεις των μυών που συνήθως μεταφέρουν την τροφή μέσω των εντέρων σας, επιβραδύνονται λόγω των υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης. Αν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός ότι λαμβάνεται και σίδηρο ως απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη τότε το αποτέλεσμα είναι η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και ο τυμπανισμός που μπορεί να κρατήσουν σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη σας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και πίνετε επιπλέον υγρά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν η δυσκοιλιότητα σας ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που να ανησυχείτε, συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν πρέπει να λάβετε κάποιο ήπιο ηπακτικό.
Λευκόρροια: Είναι φυσιολογικό να δείτε λεπτόρευστο, γαλακτώδες λευκό υγρό κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Μπορείτε να φοράτε σερβιέτα , αν αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα , αλλά μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν, επειδή μπορεί να εισάγετε μικρόβια μέσα στον κόλπο. Εάν οι εκκρίσεις αυτές έχουν δυσάρεστη οσμή, έχουν κίτρινο ή πράσινο χρώμα τότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Κόπωση: Το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γεγονός που μπορεί να σας κουράζει πιο εύκολα απ ‘ότι συνήθως. Αν νιώθετε κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας η καλύτερη λύση είναι να κοιμηθείτε για λίγο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την ενδεδειγμένη δόση σιδήρου σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μικρότερη δόση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία κι ακόμη περισσότερη κούραση.