ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Εσείς, κατεβάσατε την «έξυπνη» εφαρμογή μας;

Ερχόμαστε πιο κοντά σας, με τη νέα εφαρμογή του ιατρείου μας, που δημιουργήσαμε για εσάς!!!

Για να είστε σε άμεση επαφή με το γιατρό

Για να ενημερώνεστε με πρακτικές συμβουλές σε κάθε περίσταση (εγκυμοσύνη, θηλασμός, υπογονιμότητα κ.α.)

Για να λαμβάνετε όλες τις ανακοινώσεις και τα νέα μας, εύκολα και γρήγορα, όπου κι αν βρίσκεστε!!!

iOS συσκεύες: https://itunes.apple.com/gr/app/panagiotes-psathas/id967804092?mt=8
Android συσκεύες: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jupitee.psathas

Μόνο για μαμάδες

Μόνο για μαμάδες
Υπολογιστής ωορρηξίας

Παρακαλώ επιλέξτε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας:

/ /

Συνήθης αριθμός ημερών της περιόδου σας:

Συμβουλές για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι μετά τον τοκετό.

Η μητρότητα είναι γεμάτη από χαρές και προκλήσεις. Εδώ θα διαβάσετε δοκιμασμένες συμβουλές για το πως να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά τον τοκετό.

Νέα μητέρα - Φροντίδα του εαυτού σας μετά τον τοκετό

Η περίοδος της λοχείας αρχίζει μετά τη γέννηση του παιδιού και τελειώνει όταν το σώμα της μητέρας έχει σχεδόν επιστρέψει στη προ- εγκυμοσύνης κατάσταση. Αυτή η περίοδος διαρκεί συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Κατά την περίοδο της λοχείας η μητέρα βιώνει πολλές αλλαγές, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά καθώς προσπαθεί να εκπαιδευτεί στο ρόλο της, ως μητέρα και να προσαρμοστεί στις νέες αλλαγές. Είναι μια περίοδος προσαρμογής και για τους δύο γονείς που εκπαιδεύονται στο να λειτουργούν ως οικογένεια.

Μια νέα μητέρα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις της.

Αυτή την περίοδο είναι απαραίτητο να ξεκουράζεστε και να τρέφεστε σωστά, ιδιαίτερα αν θηλάζετε. Επιπλέον μην τρέφετε αυταπάτες ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας.

Κανονίστε να έχετε βοήθεια τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων.

Ξεκούραση

Κάθε νέος γονέας σύντομα μαθαίνει ότι τα μωρά έχουν διαφορετικό ωράριο από ό, τι οι ενήλικες. Ένα τυπικό νεογέννητο ξυπνά περίπου κάθε τρεις ώρες και πρέπει να τραφεί, να αλλαχθεί και να παρηγορηθεί. Οι γονείς που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά, ιδιαίτερα η μητέρα, μπορεί να εξαντληθούν από την αϋπνία και την κούραση.

Κι επειδή δεν αποκλείεται, να κάνετε μήνες για να καταφέρετε να κοιμηθείτε ένα συνεχόμενο οκτάωρο, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους, ώστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο:

  • Κατά τις πρώτες εβδομάδες, μια μητέρα πρέπει να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη, εκτός από τη διατροφή του μωρού και τη φροντίδα του εαυτού της.
  • Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι μόνο λίγα λεπτά ξεκούρασης την ημέρα, αλλά πρακτικά προστίθενται στο συνολικό χρόνο της ξεκούρασής σας.
  • Κρατήστε το μωρό κοντά σας τη νύχτα, κατά τις πρώτες 30 – 40 ημέρες, μέχρι να “στρώσει” το πρόγραμμά του, ώστε να μην τρέχετε σε άλλο δωμάτιο κάθε λίγο για το τάισμα, ή για να τσεκάρετε τους ήχους που ακούτε, ή απλώς να δείτε αν είναι καλά.
  • Πολλοί νέοι γονείς απολαμβάνουν τις επισκέψεις από φίλους και συγγενείς, αλλά οι νέες μητέρες δεν πρέπει να νιώθουν υποχρεωμένες για κοινωνικές επαφές.
  • Βάλτε στο πρόγραμμά σας λίγα λεπτά εξόδου από το σπίτι, για περπάτημα κάθε ημέρα. Επίσης μπορείτε να κάνετε και ολιγόλεπτες ασκήσεις οι οποίες συνιστώνται μετά τον τοκετό.
  • Μπορείτε επίσης να προσπαθείστε μετά τις δύο ή τρεις πρώτες εβδομάδες θηλασμού να αποθηκεύετε το γάλα σας ώστε σιγά σιγά, να εισάγετε τη σίτιση με μπουκάλι, όποτε το κρίνετε απαραίτητο. Έτσι θα μπορεί και κάποιος άλλος να ταίσει το μωρό σας κι εσείς να έχετε περισσότερο χρόνο για ύπνο ή για άλλες δουλειές, εκτός σπιτιού.

Διατροφή

Το σώμα της μητέρας έχει υποστεί πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και με τη γέννηση του μωρού. Χρειάζεται λοιπόν να αναρρώσει και να επανέλθει. Εκτός από την ανάπαυση, είναι απαραίτητη και η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα εκείνα τα συστατικά, που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση των δυνάμεων της γυναίκας, έτσι ώστε να μπορεί να είναι υγιής και δραστήρια και σε θέση να φροντίζει το μωρό της.

Προγραμματίστε λοιπόν τα δικά σας γεύματα ιδιαίτερα, όταν θηλάζετε. Πολλές μητέρες κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό είναι πολύ κουρασμένες και πολύ απασχολημένες με αποτέλεσμα να ξεχνούν τη δική τους ανάγκη για φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό και για τις ίδιες και για το μωρό, να τρέφονται σωστά πριν θηλάσουν αλλά ακόμη κι αν δεν θηλάζουν θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να ανταποκριθούν στο νέο τους ρόλο.

Μαζί με ισορροπημένα γεύματα, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αυξήσουν και τα υγρά που πίνουν. Το νερό, το γάλα και οι χυμοί φρούτων είναι άριστες επιλογές. Είναι χρήσιμο επίσης να έχετε μια κανάτα με νερό και μερικά υγιεινά σνακ δίπλα στο κρεβάτι σας ή την καρέκλα που κάθεστε για να θηλάσετε.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή ένα διαιτολόγο, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διατροφή μετά τον τοκετό.

Απλές ασκήσεις γυμναστικής μετά τον τοκετό

Η γυναίκα αμέσως μετά τον τοκετό της επιστρέφει στο σπίτι συνήθως μετά το 3ο-6ο 24ωρο. Εκεί στο σπίτι έχει να αντιμετωπίσει:

Τη μητρότητα γενικά, που είναι αναπτυσσόμενο συναίσθημα και όχι αυθύπαρκτο.

Το μωρό, το καινούργιο μέλος της οικογένειας, που δημιουργεί μια ισχυρή δυαδική σχέση μητέρας – παιδιού, η οποία απειλεί να διαταράξει την προηγούμενη σχέση του ζευγαριού.

Την ψυχολογική της κατάσταση, που είναι απόρροια από την ανακατανομή των ορμονών της.

Την κούραση και την αϋπνία που προέρχονται από τη φροντίδα του μωρού, η οποία απαιτεί λίγες βδομάδες μέχρι να γνωρίσει ο ένας τον άλλο.

Το σώμα της, το οποίο έχει αλλάξει τόσο, σε σημείο που να λέει «πως έγινα έτσι!» γιατί το στήθος είναι τεταμένο-υπερφορτωμένο και κάνει τις ωμοπλάτες να γέρνουν, η κοιλιά μεγάλη, οι κοιλιακοί χαλαροί και η μήτρα για να παλινδρομήσει, να πάει δηλαδή από το ύψος του ομφαλού στην ηβική σύμφυση, θέλει χρόνο. Σ' όλα αυτά προστίθεται το οίδημα στα πόδια και η ενόχληση στο τραύμα του τοκετού (περινεοτομία ή τομή καισαρικής).

Η κάθε λεχώνα μπορεί να κάνει τη λοχεία της, όχι μόνο καλύτερη, αλλά πραγματική απόλαυση, αρκεί να έχει κατά νου ότι:

Το σώμα της έχει μια δυναμική αλλιώτικη από την πρότερή του κατάσταση. Η αγκαλιά της, τα νεύματά της, ο λόγος της αλλάζουν – αποκτούν συναισθηματικό δυναμικό τέτοιο, που να είναι αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η παθητική γυμναστική (απλές γυμναστικές ασκήσεις) όχι μόνο εξασφαλίζει καλύτερη κίνηση στις αρθρώσεις και στους μυς, αλλά βοηθά στην έκκριση των ενδορφινών, ουσίες οι οποίες προκαλούν ευεξία, αντισταθμίζοντας την ανησυχία και τον φόβο που προέρχονται από τις καινούργιες και συνεχείς ευθύνες.

Μερικές από τις ασκήσεις της λοχείας είναι:

Άσκηση 1: 
Περιστροφή της κεφαλής προς τη δεξιά ωμοπλάτη πίσω στη σπονδυλική στήλη - προς την αριστερή ωμοπλάτη και μπρος. Αυτό γίνεται σιγά-σιγά για να μη ζαλίζεται, δέκα φορές προς τα δεξιά και δέκα φορές προς τα αριστερά. Σκοπός της άσκησης είναι να χαλαρώσει ο αυχένας από το πολύ σκύψιμο που γίνεται κατά την ώρα των θηλασμών.

Άσκηση 2: 
Οι παλάμες είναι μπροστά στην κοιλιά με τα δάκτυλα του ενός χεριού πλεγμένα στα δάκτυλα του άλλου. Από τις ωμοπλάτες ξεκινάμε περιστροφή: ανεβαίνουν οι ωμοπλάτες επάνω (ταυτόχρονα και οι δύο), πάνε πίσω προς τη σπονδυλική στήλη, κατεβαίνουν κάτω και μετά εμπρός. Την ίδια κίνηση περιστροφής κάνετε δέκα φορές προς τα πίσω και δέκα φορές προς τα εμπρός. Σκοπός της άσκησης είναι να χαλαρώσουν οι ωμοπλάτες που επιβαρύνονται από την κλίση προς τα εμπρός λόγω βάρους του στήθους.

Άσκηση 3: Η λεχώνα καθιστή ή ξαπλωμένη βάζει τις δύο παλάμες με ανοιχτά τα δάκτυλα η μία να εφάπτεται της άλλης μπροστά στο στήθος της. Το ένα χέρι σπρώχνει με μεγάλη δύναμη το άλλο και ανεβοκατεβάζει τα χέρια της από το ύψος του στήθους μέχρι λίγο πάνω από το κεφάλι της για δέκα φορές. Σκοπός της άσκησης είναι να βοηθήσει το στήθος να μη χαλαρώσει, αλλά να παραμείνει σφριγηλό.

Άσκηση 4: 
Η λεχώνα ξαπλώνει σε ένα σταθερό στρώμα και, έχοντας τα πόδια τεντωμένα και ενωμένα τα ανασηκώνει περίπου μια πιθαμή πάνω από το στρώμα και τα ανοίγει αργά-αργά, όσο πιο πολύ μπορεί, και τα ξανακλείνει. Είναι τα λεγόμενα παράλληλα ψαλίδια. Η ίδια άσκηση μπορεί να γίνει με το να ανεβοκατεβαίνουν τα πόδια πάνω και κάτω, κάθετα ψαλίδια, ή να γίνονται τα παράλληλα, αλλά το ένα πόδι τη μία να έρχεται πάνω από το άλλο και την άλλη κάτω, δηλαδή τα χιαστί ή σταυρωτά ψαλίδια. Κάθε άσκηση γίνεται πάνω από 10 φορές. Σκοπός της είναι να τονώσει τους άνω και κάτω κοιλιακούς μυς.

Άσκηση 5: 
Η γυναίκα -είτε όρθια, είτε ξαπλωμένη, είτε καθιστή- μπορεί να κάνει την παρακάτω άσκηση: με τα πόδια ανοιχτά σε οξεία γωνία συσπά και χαλαρώνει τον σφιγκτήρα της ουρήθρας εναλλάξ. Συσπά σα να θέλει να ουρήσει και να μην της το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το ίδιο κάνει και για τον κόλπο, τον συσπά και τον χαλαρώνει 8-10 φορές με σταδιακή σύσπαση κάθε φορά. Τέλος, συσπά και χαλαρώνει τον σφιγκτήρα του ορθού. Σκοπός της άσκησης είναι να δώσει τόνο στο περίνεο και να αρχίσει να το λειτουργεί όπως εκείνη θέλει και όχι να το φοβάται επειδή έχει γίνει η περινεοτομία. Το περίνεο είναι πολύ σημαντική περιοχή για την σεξουαλική ζωή της γυναίκας, γι’ αυτό χρειάζεται σεβασμό, φροντίδα και άσκηση.

Διαβάστε επίσης: