ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Εσείς, κατεβάσατε την «έξυπνη» εφαρμογή μας;

Ερχόμαστε πιο κοντά σας, με τη νέα εφαρμογή του ιατρείου μας, που δημιουργήσαμε για εσάς!!!

Για να είστε σε άμεση επαφή με το γιατρό

Για να ενημερώνεστε με πρακτικές συμβουλές σε κάθε περίσταση (εγκυμοσύνη, θηλασμός, υπογονιμότητα κ.α.)

Για να λαμβάνετε όλες τις ανακοινώσεις και τα νέα μας, εύκολα και γρήγορα, όπου κι αν βρίσκεστε!!!

iOS συσκεύες: https://itunes.apple.com/gr/app/panagiotes-psathas/id967804092?mt=8
Android συσκεύες: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jupitee.psathas

Κολπίτιδες

Κολπίτιδες

Κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου και είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα κάθε ηλικίας. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι η αύξηση του PH του κόλπου που αρχίζει να γίνεται πια αλκαλικό ώστε να βοηθάει την αύξηση κάποιων μικροοργανισμών έναντι κάποιων άλλων. Όπως γνωρίζουμε ο κόλπος έχει στη φυσιολογική κατάσταση ελαφρά όξινο PH, ελαφρά όξινο περιβάλλον, έτσι ώστε να διατηρεί σε συγκεκριμένες ισορροπίες μικροοργανισμούς, οι οποίοι αποτελούν τη φυσιολογική πανίδα του κόλπου. Σε περιπτώσεις που το PH αλλάζει έχουμε αύξηση κάποιων μικροοργανισμών έναντι άλλων.

Ένα κύριο μικρόβιο το οποίο παίζει ρόλο στις κολπίτιδες είναι η GARDERELLA VAGINALIS και οι τριχομονάδες. Επίσης μπορούμε να έχουμε κολπίτιδες από μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, όπως και ιογενείς λοιμώξεις από τον ιο του HPV, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει οξυτενη κονδυλώματα.

Μια πολύ συχνή κολπίτιδα μπορεί να συμβεί εξαιτίας ανάπτυξης μυκητών. Στην εμμηνόπαυση λόγω της έλλειψης οιστρογόνων η ατροφική κολπίτιδα και μικρές ή μεγαλύτερες κακώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν στον κόλπο μπορούν να προκαλέσουν την γεννεσιγό αιτία φλεγμονών. Όταν τα υγρά του κόλπου από διαφανή αρχίσουν να γίνονται χρώματος καφέ, πράσινου, κιτρινωπού ή λευκού και κυρίως όταν υπάρχει αίσθημα καύσους , δυσοσμία ή ακόμα και αιμμόρια, σε αυτές τις περιπτώσεις η πιθανότητα κολπίτιδας είναι σχεδόν βέβαιη. Η ύπαρξη κνησμού και λευκών εκκρίσεων συνήθως συνδέεται με την ύπαρξη μυκήτων ειδικά μετά από μακρόχρονη λήψη αντιβιοτικών, ενώ η δυσοσμία και οι εκκρίσεις χρώματος κίτρινου ή πρασινωπού μπορεί να οφείλονται σε κολπίτιδα από αναερόβια βακτηρίδια.

Διάγνωση

Στη διάγνωση αυτό που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε είναι η λήψη και η καλλιέργεια κολπικού υγρού για την διερεύνηση της αιτίας των μικροβίων που προκάλεσαν το πρόβλημα.

Η θεραπεία πρέπει να βασιστεί πάνω στο αντιβιόγραμμα που θα μας δώσει ο μικροβιολόγος μετά την απομόνωση του μικροβιακού παράγοντα, ο οποίος προκάλεσε το πρόβλημα. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και έχει να κάνει με τη λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών, τα οποία μπορεί να είναι από του στόματος ή σε κολπικό υπόθετο. Υπάρχουν πολλά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις όπως η ερυθρομυκήνη, μετρονιδαζόλη,κλπ. Επίσης ο καθαρισμός των γεννητικών οργάνων με οξέα διαλύματα και αντισηπτικά και ταυτόχρονη θεραπεία του συντρόφου σε πολλές περιπτώσεις, βοηθάει την θεραπεία και μειώνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης: