ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Εσείς, κατεβάσατε την «έξυπνη» εφαρμογή μας;

Ερχόμαστε πιο κοντά σας, με τη νέα εφαρμογή του ιατρείου μας, που δημιουργήσαμε για εσάς!!!

Για να είστε σε άμεση επαφή με το γιατρό

Για να ενημερώνεστε με πρακτικές συμβουλές σε κάθε περίσταση (εγκυμοσύνη, θηλασμός, υπογονιμότητα κ.α.)

Για να λαμβάνετε όλες τις ανακοινώσεις και τα νέα μας, εύκολα και γρήγορα, όπου κι αν βρίσκεστε!!!

iOS συσκεύες: https://itunes.apple.com/gr/app/panagiotes-psathas/id967804092?mt=8
Android συσκεύες: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jupitee.psathas

Ινομυώματα

Ινομυώματα

Γενικά Χαρακτηριστικά

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συνηθισμένοι όγκοι της μήτρας. Εκτιμάται ότι μια στις πέντε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών έχουν ένα ή περισσότερα ινομυώματα. Οι περισσότεροι όγκοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα. Η αιτιολογία της δημιουργίας των ινομυομάτων παραμένει άγνωστη. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για το σχηματισμό των όγκων αυτών είναι τα οιστρογόνα. Το μέγεθος των ινομυομάτων αυξάνει τις καταστάσεις που συνοδεύονται από υψηλό επίπεδο οιστρογόνων στο σώμα όπως κύηση, αναπαραγωγική ηλικία, δειέγερση ωοθηκών η χορήγηση εξωγενών οιστρογόνων.
Το μέγεθος των ινομυωμάτων ελαττώνεται όταν το επίπεδο των οιστρογόνων στο σώμα είναι χαμηλό όπως μετά την κύηση ή στην εμμηνόπαυση όπου οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα.

 • Τι μορφή έχουν το ινομυώματα?
  Τα ινομυόματα εμφανίζονται, συνήθως ως σκληροί, στρογγυλοί, πολλαπλοί αλλά καλά διαχωρισμένοι όγκοι του τοιχώματος της μήτρας. Το μέγεθος των όγκων κυμαίνεται από μερικά γραμμάρια μέχρι 20-25 κιλά (συνήθως πολλαπλά ινομυόματα) Τα συστατικά τους σε μικροσκοπικό επίπεδο είναι λείες μυικές ίνες από το τοίχωμα της μήτρας, στοιχεία συνδετικού ιστού και αγγεία.
 • Πώς ταξινομούνται τα ινομυώματα?
  Τα ινομυώματα, ανατομικώς, ταξινομούνται ανάλογα με τη θέση τους στη μήτρα.
  • Υποορρογόνια. Ευρίσκονται κάτω από τον εξωτερίκο χειτώνα της μήτρας (περιτόναιο), προβάλλουν εκτός της μητρικής κοιλότητας και συνήθως έχουν μίσχο που ενώνει τον κύριο όγκο με το τοίχωμα της μήτρας.
  • Ενδοτοιχωματικά. Εντοπίζονται εντός του τοιχώματος της μήτρας.
  • Υποβλεννογόνα. Εμφανίζονται κάτω από τον βλεννογόνο της μήτρας (ενδομήτριο) και προβάλλουν προς το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας.
 • Τι εξέλιξη μπορεί να έχει ένα ινομύωμα?
  Τα περισσότερα ινομυόματα παραμένουν αμετάβλητα. Σπανίως όμως τα ινομυόματα παρουσιάζουν τις κατωτέρω αλλαγές.
  • Ατροφική εκφύλιση - Αυτό συμβαίνει όταν διακόπτεται, μερικώς, η αιμάτωση του όγκου και το ινομύομα αρχίζει να μικραίνει.
  • Κυστικήεκφύλιση - Η κοιλότητα του ινομυόματος γεμίζει νερό.
  • Ασβεστοποίηση -Εναπόθεση ασβεστίου στον όγκο.
  • Συστροφή - Συνήθως εμφανίζεται στα ινομυόματα με μίσχο
  • Σηπτική νέκρωση - Η αλλάγη αυτή προκαλεί οξύ κοιλιακό άλγος και πυρετό
  • Ερυθρά εκφύλιση - Εμφανίζεται σε περίπτωση αιμορραγίας μέσα στον κύριο όγκο του ινομυώματος.
  • Λιπώδη εκφύλιση - Το ινομύομα γεμίζει με στοιχεία λιπώδους ιστού.
  • Κακοήθης εξαλλαγή - Το ινομύομα μετατρέπεται σε ινομυοσάρκωμα. Η επιπλοκή αυτή είναι πολύ σπάνια κα εμφανίζεται περίπου στο 0,5% των γυναικών (μια στις 200) που έχουν ινομυώματα.
 • Τι συμπτώματα προκαλούν τα ινομυώματα?
  Τα ινομυώματα , συνήθως, δεν προκαλούν ενοχλήματα. Μερικές φορές ανακαλύπτονται είτε σε μια γυναικολογική εξέταση ή στην εγκυμοσύνη ή σε ένα υπέρηχο γεννητικών οργάνων. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που συνοδεύονται με την ύπαρξη ινομυωμάτων είναι:
  1. Διαταραχή της εμμήνου ρήσεως - Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με τέσσερις μορφές:
   - Μηνορραγία, απώλεια μεγάλης ποσότητος αίματος κατά την περίοδο
   - Πολυμηνίρροια, εμφάνιση συχνών περιόδων (κάθε 15-20 ημέρες)
   - Μητρορραγία, κολπική αιμοραγία μεταξύ φυσιολογικών περιόδων
   - Υπερμηνόρροια, αιμορραγία για 10-15 ημέρες σε κάθε έμμηνο ρύση
  2. Διαταραχή της εμμήνου ρύσεως προκαλούνται, συνήθως, από τα υποβλεννογόνα ινομυώματα.
   - Άλγος εμφανίζεται σαν "πίεση ή βάρος" στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Οξύ άλγος από ινομυόματα συνήθως σημαίνει επιπλοκή όπως συστροφή, σηπτική νέκρωση ή ερυθρά εκφύλιση.
   - Πιεστικά φαινόμενα. Μεγάλα ινομυόματα μπορούν να πιέσουν εξωτερικά την ουροδόχο κύστη, το έντερο ή και τα νεύρα του νωτιαίου μυελού και αντίστοιχα να προκαλέσουν διαταραχές της ουρήσεως, της αφοδεύσεως ή και οσφυαλγία.
   - Υπογονιμότητα. Υποβλεννογόνια ινομυόματα μπορούν να εμποδίσουν την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα και έχουν ενοχοποίηθει για υπογονιμότητα και καθ’ έξιν αποβολές (απώλεια 3 ή περισσοτέρων διαδοχικών κυήσεων).
 • Πώς γίνεται η διάγνωση των ινομυωμάτων?
  Η διάγνωση των ινομυωμάτων βασίζεται στα ακόλουθα:
  • Συμπτώματα της ασθενούς
  • Ευρήματα της γυναικολογικής εξετάσεως από τον ειδικό ιατρό.
  • Υπερηχογράφημα πυελού. Εξέταση της μήτρας και των οργάνων της πυελού με τη βοήθεια κολπικής υπερηχογραφίας είναι η καλύτερη μέθοδος για τη διαγνωση, ακριβή εντόπιση και διαφορετική διάγνωση των ινομυομάτων.
  • Μαγνητική / Αξονική Τομογραφία και Υστεροσαλπιγγογραφία μπορούν να βοηθήσουν όταν το υπερηχογράφημα δεν παρέχει αρκετές πληροφορίες για την τελική διάγνωση.
 • Ποια είναι η θεραπεία των ινομυωμάτων?
  Ασυμπτωματικοί ασθενείς. Εάν η ασθενής δεν έχει ενοχλήματα τα ινομυώματα δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία. Χρειάζεται όμως περιοδική παρακολούθηση της ασθενούς με κολπική υπερηχογραφία κάθε 6-12 μήνες. Οι τυχόν αλλαγές του μεγέθους ή της συστάσεως του ινομυώματος θα πρέπει να αξιολογούνται από τον γυναικολόγο σύμφωνα με την ηλικία και την κλινική εικόνα της ασθενούς.
 • Συμπωματικοί ασθενείς
  Αφαίρεση ινομυώματος. Αυτή η μέθοδος ενδείκνυται σε νέες γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους ή τη μήτρα τους. Τα ινομυώματα, ανάλογα με την ανατομική τους θέση, μπορούν να αφαιρεθούν είτε λαπαροσκοπικώς ή υστεροσκοπικώς (δια της κολπικής οδού με τη βοήθεια ειδικού οργάνου που λέγεται υστεροσκόπιο) ή με την κλασική ανοικτή μέθοδο της λαπαροτομίας.

  Υστερεκτομή. Ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν συμπληρώσει την οικογένεια τους, έχουν πολλαπλά ινομυώματα και είναι άνω των 45 ετών.

  Οι θεραπευτικές επιλογές πρέπει να παρουσιάζονται στην ασθενή η οποία τελικά θα επιλέξει την προτιμιταία θεραπεία.
 • Σύνοψη
  Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις και συνήθως ασυμπτωματικοί όγκοι της μήτρας. Εμφανίζονται σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση των ινομυωμάτων είναι το κολπικό υπερηχογράφημα. Η θεραπεία, συντηρητική ή χειρουργική θα εξαρτηθεί κυρίως από την ηλικία, τα συμπτώματα και την επιθυμία της ασθενούς για μελλοντική τεκνοποίηση.

Διαβάστε επίσης: