ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Εσείς, κατεβάσατε την «έξυπνη» εφαρμογή μας;

Ερχόμαστε πιο κοντά σας, με τη νέα εφαρμογή του ιατρείου μας, που δημιουργήσαμε για εσάς!!!

Για να είστε σε άμεση επαφή με το γιατρό

Για να ενημερώνεστε με πρακτικές συμβουλές σε κάθε περίσταση (εγκυμοσύνη, θηλασμός, υπογονιμότητα κ.α.)

Για να λαμβάνετε όλες τις ανακοινώσεις και τα νέα μας, εύκολα και γρήγορα, όπου κι αν βρίσκεστε!!!

iOS συσκεύες: https://itunes.apple.com/gr/app/panagiotes-psathas/id967804092?mt=8
Android συσκεύες: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jupitee.psathas

Παθολογία τραχήλου της μήτρας

Παθολογία τραχήλου της μήτρας

Στένωση ή απόφραξη του τραχήλου της μήτρας

Η στένωση του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να προκληθεί από μια κληρονομική δυσπλασία ή βλάβη του τραχήλου της μήτρας. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο τράχηλος δεν μπορεί να παράγει καλής ποιότητας τραχηλικής βλέννας για την κινητικότητα του σπέρματος και τη γονιμοποίηση. Επιπλέον, μπορεί το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας να είναι κλειστό και να μην επιτρέπει στο σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.
Η στένωση του τραχήλου είναι ένα μη φυσιολογικό στένεμα του τραχηλικού σωλήνα. Η στένωση του τραχήλου μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως λοιμώξεις, καρκίνος, ακτινοβολία, ατροφία (λέπτυνση της επένδυσης του τραχήλου εξαιτίας της έλλειψης οιστρογόνων), ή χειρουργικές διαδικασίες. Για τη θεραπεία μη φυσιολογικών επιχρισμάτων τεστ Pap πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις, όπως κωνοειδής βιοψία, μέθοδος LEEP και κρυοθεραπεία.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το αν ο τραχηλικός σωλήνας παρεμποδίζεται μερικώς ή πλήρως και από το εμμηνοπαυσιακό καθεστώς της ασθενούς. Οι προεμμηνοπαυσιακές ασθενείς θα έχουν συσσώρευση αίματος μέσα στη μήτρα που προκαλεί σποραδική αιμορραγία και πυελικό πόνο. Οι ασθενείς διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπογονιμότητα και ενδομητρίωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει το πέρασμα μικρών διαστολέων μέσα στον τράχηλο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο ή σαν μια χειρουργική διαδικασία που δεν χρήζει νοσηλείας, αν η διαστολή αποδειχθεί δύσκολη περίπτωση. Για τον εντοπισμό του τραχηλικού σωλήνα μπορεί να είναι απαραίτητη η μικρο-υστεροσκόπηση, κατά την οποία εισάγεται στον τράχηλο ένα τηλεσκόπιο 2-3 χιλιοστών

Λοιμώξεις τραχήλου

Οι λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας αν και ελέγχονται και αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα με τις λοιμώξεις του κόλπου, διαφέρουν ως προς την εικόνα και ως προς τους παθογόνους μικροοργανισμούς που τις προκαλούν. Λοίμωξη στον τράχηλο της μήτρας προκαλεί ο Γονόκοκκος, τα Χλαμύδια, η Τριχομονάδα, οι Μύκητες, το Ουρεόπλασμα, το Μυκόπλασμα, οι Κόκκοι. Σπανιότατα πια τον τράχηλο προσβάλλει και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Όπως παρατηρήσατε ορισμένα από τα παθογόνα είναι ίδια οπότε προκαλούν την λεγόμενη κολποτραχηλίτιδα. Η διάγνωση εδώ γίνεται με λήψη καλλιέργειας αλλά από το εσωτερικό του τραχήλου ώστε να απομονωθούν τα παθογόνα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν αλλά και τα αναερόβια μικρόβια που υπάρχουν συχνά. Ειδικότερες εξετάσεις που γίνονται πέραν της καλλιέργειας από την περιοχή του τραχήλου της μήτρας ώστε να γίνει τυποποίηση διαφόρων μικροοργανισμών είναι οι εξής:

 • η άμεση μικροσκόπηση (για μύκητες, κόκκους, τριχομονάδες)
 • ο ανοσοφθορισμός (για τον έρπη)
 • Aνοσοενζυμική μέθοδος Elisa (για τα χλαμύδια)
 • PCR (για μελέτη DNA)
  • Πολύποδες τραχήλου

   Είναι καλοήθη ογκίδια που δημιουργούνται στον τράχηλο της μήτρας. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει με την ηλικία. Το μήκος τους σπάνια ξεπερνάει το 1-1,5 cm. Kάποτε όμως ο μίσχος τους είναι τόσο μακρύς που φαίνεται στη σχισμή του αιδοίου. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία στην Γυναικολογική εξέταση ή κατά τη λήψη του test Παπανικολάου.

   Πολλές φορές είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αιμορραγίας ιδιαίτερα μετά τη Σεξουαλική επαφή. Επειδή η εμφάνιση των πολύποδων στο τράχηλο συνυπάρχει σε ένα μικρό ποσοστό με κακοήθειες του σώματος της μήτρας[ενδομήτριο], σήμερα επικρατεί η άποψη να αφαιρούνται και να ακολουθεί ένας καθαρισμός της ενδομητρικής κοιλότητας (Απόξεση). Το υλικό που λαμβάνεται με την επέμβαση εξετάζεται ιστολογικά.

   Το ίδιο ισχύει και με τους πολύποδες που βρίσκονται μέσα στη κοιλότητα της μήτρας. Σε συχνότητα 8-10% συνυπάρχουν με αδενοκαρκίνωμα του ενδομητρίου σε ηλικιωμένες γυναίκες. Προκαλούν διαταραχές περιόδου ενώ μπορεί ακόμα να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας και διαστολή του τραχηλικού στομίου. Αν επιμολυνθούν, προκαλούν δύσοσμες εκκρίσεις. Η γυναίκα πονάει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.

   Σήμερα βλέπουμε πολύ συχνά την εμφάνιση πολύποδων ενδομητρίου σε μικρής ηλικίας γυναίκες.Συνήθως τους ανακαλύπτουμε σε τυχαία προληπτική εξέταση-γυναικολογική εξέταση ,στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ενώ άλλες φορές στην Υστεροσαλπιγγογραφία στα πλαίσια ελέγχου υπογονιμότητος.Το φαινόμενο θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί αυτές οι κοπέλες δεν έχουν τεκνοποιήσει άρα τα γεννητικά τους όργανα θέλουν προσεκτική αντιμετώπιση.

   Η επέμβαση εκλογής είναι η Υστεροσκόπηση.Το Υστεροσκόπιο είναι ένα ενδοσκόπιο με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την ενδομητριακή κοιλότητα με άμεση οπτική επαφή. Με τη μέθοδο αυτή ελέγχουμε και αφαιρούμε τους πολύποδες χωρίς να επηρεάζεται η ανατομική ακεραιότητα των ευαίσθητων γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

   Διαβάστε επίσης: